Organisatie Frietrock reageert op kritiek: “Gratis kan niet meer, de economische realiteit dwingt ons”

Frietrock: Vorig jaar nog gratis op de Leet (en in regenweer), dit jaar op het Hamiltonpark , maar wel betalend.
Henk Deleu Frietrock: Vorig jaar nog gratis op de Leet (en in regenweer), dit jaar op het Hamiltonpark , maar wel betalend.
Het muziekfestival Frietrock in Ieper wordt vanaf dit jaar een betalend festival. Nadat de organisatoren dat bekend maakten, kregen ze heel wat kritiek op sociale media. “We hebben die beslissing niet zomaar genomen, we konden niet anders. Dit jaar gaan we net zoals anders voor een fantastisch festival!” 

In tegenstelling tot de vorige edities zal het muziekfestival Frietrock voor het eerst in zijn geschiedenis niet meer plaatsvinden in het stadscentrum van Ieper. Omdat het evenement blijft groeien, maar vooral omdat op de Leet werken zijn gepland, werd op zoek gegaan naar een andere locatie. Die werd gevonden in het Hamiltonpark.

Frietrock wordt meteen een driedaags festival. Op vrijdag is er een dag voor de jeugd, op zaterdag staat de klassieke programmatie gepland en de zondag wordt een familiedag. Het kinderprogramma blijft gratis, maar de rest van het festival wordt betalend. Voor de eerste festivaldag betaalt de bezoeker 12,50 euro, terwijl voor zaterdag en zondag een ticket 20 euro kost. Een combiticket krijg je voor 40 euro. “Heel democratische prijzen dus”, aldus de organisatoren.

Economische realiteit

De omschakeling van een gratis naar een betalend festival veroorzaakte nogal wat kritiek op de sociale media, iets wat voorzitter Patrick Thijs heel jammer vindt. “Ik ben geschrokken van de reacties die we over ons kregen”, zegt de voorzitter. “Het is absoluut niet onze bedoeling om bij de mensen geld uit hun zakken te halen. De economische realiteit noopte ons tot deze moeilijke beslissing.”

“Een van de hoofdredenen is dat we door de verhuis bijna alles zelf moeten voorzien”, vult Tibo Bouckaert aan. “Toen we ons nog in de binnenstad bevonden, konden we stroom afnemen aan de Stadsschouwburg en onder de Donkerpoort. Nu moeten we zelf generatoren en waterleidingen installeren, wat duur is. De stad Ieper zal op het plein normaal een basis voorzien, maar de vraag is of die op tijd klaar zal zijn. Dan nog zal dat niet voldoende zijn voor onze behoeften. Ook moeten we bijvoorbeeld kleedkamers installeren, terwijl we daarvoor vroeger de stadsschouwburg ter beschikking kregen van de stad, zonder dat het ons geld kostte.”

Brielpoort 

Een ander gegeven dat de organisatie tot de omschakeling dwong, is de hoge factuur die groepen tegenwoordig sturen voor een optreden. “Voor hen zijn concerten een belangrijk bron van inkomsten geworden, van de verkoop van cd’s en platen kunnen ze niet meer leven. Vorig jaar boekten we Golden Earring, wat ons een pak geld kostte. Die mannen wisten eigenlijk niet dat het om een gratis festival ging, want anders waren ze niet gekomen. Ze kregen de Brielpoort niet uitverkocht, omdat sommigen van hun fans in Ieper kwamen kijken. Het management had dat verkeerd ingeschat. Wil je tegenwoordig een beetje een leuke band naar je festival krijgen, dan betaal je daar al vlug 15.000 euro voor. Maar dit jaar hebben we heel mooie namen op de affiche staan. Eenmaal we onze line up kunnen bekend maken, zullen de mensen onze beslissing wel begrijpen”, klinkt het.

Patrick en Tibo merken op dat de prijs voor een drankje gevoelig naar beneden gaat. “We gaan bij de start van de voorverkoop de eerste vijf weken drankbonnen aanbieden voor 2 euro per stuk. Later wordt dat 2,25 euro per bon en op het plein zelf betaal je 2,5 euro voor een consumptie, wat niet duur is. Ook de toiletten worden gratis.”

Aan het nu nog lege Hamiltonpark: Jan Van Waetermeulen, Patrick Thijs en Tibo Bouckaert van de organisatie van Frietrock.
Henk Deleu Aan het nu nog lege Hamiltonpark: Jan Van Waetermeulen, Patrick Thijs en Tibo Bouckaert van de organisatie van Frietrock.

Vorig jaar kende het festival een tegenvaller wegens het slechte weer. “Dat heeft ons ons spaarpotje gekost”, zegt Patrick. “Aan stoppen hebben we echter nooit gedacht. We weten dat er veel sponsors achter ons blijven staan en daarom geven we alles een nieuwe impuls. Met die werken op de Leet, is het moment gekomen om ons concept volledig om te gooien.”

Zottenwerk

“Of we nog terugkeren naar de Leet? Het wordt dit jaar een editie met veel vragen. Als het allemaal goed meevalt, is de kans groot dat we ons op het Hamiltonplein innestelen. Het is ook niet zeker of het nieuw concept nog zal passen op de vernieuwde Leet”, zegt Tibo. “We waren sowieso te groot geworden voor de Leet. We hinderen te veel mensen en alles was veel te lang afgesloten. We moesten al op zaterdag beginnen met de opbouw om vrijdag klaar te zijn. Dat is echt sprinten tegen de tijd. Hetzelfde gold voor de afbraak. De stad wou, wat logisch is, alles zo snel mogelijk weer opgeruimd. Het was echt zottenwerk. Mensen beseffen niet wat wij daar allemaal voor moeten doen.” Tickets zijn eerstdaags online te koop via de website.