Oppositie ijvert voor strenger reglement 100 dagen: “Voer tijdelijk verbod in op de verkoop van alcohol in nachtwinkels”

Eric Flamand
Op de gemeenteraad van Ieper stelde de oppositie zich vragen over de versoepeling van het politiereglement rond het de 100-dagenviering.   

Op 28 februari begint in Ieper de 100-dagenviering voor de laatstejaars. In het reglement staat onder andere dat feestende jongeren tussen donderdag 28 februari en 2 maart geen voetzoekers of bommetjes mogen bij hebben. Wie betrapt wordt, krijgt een GAS-boete van zestig euro en de bommetjes worden in beslag genomen. Oppositiepartij CD&V merkte op dat het reglement in vergelijking met vorige jaren versoepeld is. “Is er overleg geweest met scholen en politie, zoals vroeger het geval was? Was het niet beter geweest een tijdelijk verbod op de verkoop van alcohol in onder andere nachtwinkels op te nemen in het reglement.” 

Ook Nancy Six (Vlaams Belang) had opmerkingen. “Geluidsnormen en kledingvoorschriften werden niet opgenomen in het reglement. We gaan ervan uit dat iedereen zich zal gedragen. Enkelingen die dat niet doen, krijgen een GAS-boete. Jammer dat die boete geen alternatieve straf kan zijn.”

Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) gaf toe dat het om een afgezwakt politiereglement gaat. “We hebben vertrouwen in onze jongeren. We zullen kijken hoe alles verloopt en daarna evalueren.”

“Betutteling voor jongeren.” Jordy Sabels (Groen) had duidelijk een andere visie dan zijn oppositiegenoten. “De coalitiepartijen hebben in het verleden al opgemerkt dat het reglement naar aanleiding van de 100 dagen betutteling is voor de jongeren, maar waarom gaan jullie niet verder? Waarom de jongeren niet nog meer vrijheid geven?”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.