Ook Ieper kent stukje 'weesweg'

DIKSMUIDSEWEG NIET BEHEERD DOOR VLAAMS GEWEST OF STAD

Het stukje 'weesweg' van de Diksmuidseweg.
Foto Eric Flamand Het stukje 'weesweg' van de Diksmuidseweg.
Net als in een aantal andere gemeenten in Vlaanderen, heeft Ieper ook een 'weesweg'. Het gaat om een 900 meter lang stuk in de Diksmuidseweg, dat noch aan het Vlaams Gewest, noch aan de Stad toebehoort. Volgens burgemeester Jan Durnez (CD&V) zijn er daar echter, in tegenstelling tot in sommige andere gemeenten, tot nu geen problemen mee geweest. "Wel hoop ik dat er eens duidelijkheid komt", klinkt het.

In Vlaanderen zijn in totaal bijna 22 km 'weeswegen' te vinden, dat zijn stukjes weg die niet door het Vlaams Gewest of door een stad of gemeente worden beheerd.


De oorzaak van de onduidelijkheid is acht jaar oud. Toen werden in Vlaanderen oude provinciewegen verdeeld over ofwel het Vlaams Gewest of de gemeenten. Voor zeven stukjes weg viel er echter nooit een beslissing. Een van die stukjes ligt in Ieper.


"Het gaat om een deel van de Diksmuidseweg tussen de rotonde en de brug van de Noorderring, pal op de grens met Boezinge. Het stuk weg bedraagt 900 meter", aldus burgemeester Jan Durnez (CD&V). "We hebben daar echter nooit problemen mee gehad. Moest je het niet weten, dan zou het je nooit opvallen in ieder geval. Er zijn wat afspraken over het dagelijks beheer van dat stuk straat. Voor ons is dat nu niet onmiddellijk een probleem omdat er momenteel geen structureel onderhoud nodig is. Dat ligt anders in gemeenten waar de weg niet meer in goede staat is. Toch hoop ik dat er vlug eens duidelijkheid komt over dat stukje weg."


Volgens Vlaams minister van Openbare werken Ben Weyts (N-VA) hebben de betrokken gemeenten altijd geweigerd die stukken weg over te nemen.

Toestand onhoudbaar

"Het zijn lokale wegen, het is dus niet aan de Vlaamse overheid om die op zich te nemen. Het zou toch vreemd zijn wat wij op het niveau van het Vlaams gewest beheerder zouden zijn van lokale wegen. Ik hoor sommige burgemeesters zeggen dat het om een doorgangsweg gaat. Tja, heel veel wegen dienen als doorgang. Of ze vormen een verbinding tussen gewestwegen, verschillende lokale wegen vormen verbindingswegen tussen gewestwegen, moeten we die dan allemaal op ons nemen?"


De minister beseft wel dat de toestand onhoudbaar is en voert besprekingen met de gemeentebesturen.


"We zijn bereid om ervoor te zorgen om die wegen in perfecte staat te brengen en dan pas overdragen."


Bij een doortocht op de Diksmuidseweg blijkt aan de zijde waar huizen staan alles netjes is. "We houden alles zelf schoon aan onze woning", aldus bewoner Jozef Vangheluwe. "We krijgen daarvoor een vergoeding van het stad. Normaal kwamen ze vroeger aan de andere kant het gras maaien, maar ze hebben dat dit nu nog niet gedaan. Op sommige plaatsen liggen er wel een paar stenen los."