Nog snel dak isoleren vóór opening stadsmuseum

600.000 EURO SUBSIDIES VOOR RESTAURATIE LAKENHALLE

De Vlaamse regering geeft 600.000 euro subsidies voor de restauratie van de Lakenhalle. In het gebouw opent volgend jaar al Yper Museum.
Eric Flamand De Vlaamse regering geeft 600.000 euro subsidies voor de restauratie van de Lakenhalle. In het gebouw opent volgend jaar al Yper Museum.
Vlaanderen voorziet in totaal 600.000 euro voor de restauratie van de Lakenhalle. Dat geld komt sneller dan verwacht omdat het nieuwe stadsmuseum in de Lakenhalle al in de zomer van 2018 opengaat. En er moeten nog enkele dringende werken gebeuren, zoals het isoleren van het dak.

Als alles volgens plan verloopt, moet het nieuwe Ieperse stadsmuseum in de Lakenhalle in de zomer van 2018 de deuren openen. Een naam is er al: Yper museum. Ook het logo is al klaar. Maar over de invulling van het museum wordt nog volop nagedacht. Wel staat vast dat de tentoonstelling de geschiedenis, het heden en de toekomst van de stad zal belichten. Een coördinator is er ook al: Sandrin Coorevits. En de Ieperlingen werden al betrokken bij het project. Zo kregen de bezoekers van de tijdelijke expo het Huis van de Stad negen vragen voorgeschoteld met betrekking tot het museum. In Yper museum zal er plaats zijn voor een vaste tentoonstelling over twee verdiepingen, en er zal ook een ruimte zijn voor tijdelijke expo's.

De bouw van het nieuwe stadsmuseum in de Lakenhalle, 'Yper Museum', is volop aan de gang.
Eric Flamand De bouw van het nieuwe stadsmuseum in de Lakenhalle, 'Yper Museum', is volop aan de gang.

Kelders stofvrij maken

"Enkele weken geleden zijn de bouwwerken voor het museum gestart", aldus schepen Jef Verschoore (CD&V). "Die werken moeten binnen een jaar afgerond zijn." De werken aan het museum zijn gelinkt aan de restauratie van de Lakenhalle. Voor die restauratiewerken heeft de Vlaamse regering in totaal 600.000 euro voorzien. "Minister Geert Bourgeois is ingegaan op onze vraag om die subsidies prioritair toe te kennen", aldus de schepen. "Er moesten immers dringend enkele zaken gebeuren. Ik denk aan het stofvrij maken van kelders, want die ruimtes zullen voor het museum gebruikt worden. Een tweede punt is het isoleren van het dak. Het is logisch die werken te doen vooraleer het museum opengaat."

Werk van lange adem

Maar de restauratie van de Lakenhalle is een werk van lange adem. "We hebben een stappenplan voor tien jaar. In dat plan staat ook de aanpak van de belforttoren en het herstellen van de glasramen", klinkt het. Om al die werken uit te voeren, is 600.000 euro niet voldoende. De stad zal zelf ook een flinke duit in het zakje moet doen. Hoeveel dat wordt, is voorlopig nog niet duidelijk.


De Lakenhalle met het belfort is sinds 1940 beschermd als monument en sinds 1999 als UNESCO-werelderfgoed. Het gebouw behoort in Europa tot de meest indrukwekkende burgerlijke gebouwen in gotische stijl. Het kostte zo'n 100 jaar om het volledig te bouwen. De Lakenhalle deed dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats van laken. Tijdens WOI werd het complex volledig vernield, enkel een stuk toren en een paar muren stonden nog recht. Het werd volledig heropgebouwd.