Nieuwe gezinstheaterwandeling Yper Museum

Een kat en de stadsnar nemen de kinderen op sleeptouw.
Eric Flamand Een kat en de stadsnar nemen de kinderen op sleeptouw.
'Van kattenpootjes en Narrenstreken'. Zo heet de nieuwe theaterwandeling van het Yper Museum in Ieper. "Klasgroepen, jeugdbewegingen en families met kinderen kunnen geschiedenis van Ieper ontdekken op een speelse manier."

"Hoofdrolspelers tijdens de wandeling zijn de kat 'Cieper van Ieper' en haar vriend 'Narren de Nar'. Zij nemen het jonge volkje op sleeptouw doorheen de Ieperse binnenstad en brengen het verhaal van de stad op een luchtige manier", klinkt het bij Yper Museum. Naast de nieuwe begeleide theaterwandeling kunnen gezinnen ook de stad op eigen houtje verkennen. Daartoe werd onlangs de 'kattenjachtapp' gelanceerd.


Voor de realisatie van de gidsbeurt nam het museum auteur en regisseur Piet Lesage onder de arm. "Sinds 1995 schrijft en regisseert Piet theaterwandelingen voor de succesvolle Ieperse Nocturnes. Daarnaast zette hij zijn schouders onder theaterwandelingen rond de Geuzentijd, Bakelandt, de biergeschiedenis en het ontstaan van De Palingbeek. Samen met kleuterleidster-actrice Katrien Vanspranghe ontwikkelde hij dit interactief concept met heel wat speelse elementen voor jonge kinderen."


Het museum werkte ook lespakketten uit voor scholen.


"Educatieve pakketten bereiden de leerlingen via boeiende vragen en leuke opdrachten voor op het museumbezoek. De Leidraad wijst de leerkracht de weg tijdens een bezoek aan het museum. Via boeiende workshops gaan schoolgroepen zelf aan de slag en voor scholen die nog wat tijd over hebben, voorziet het museum een reeks interessante tips uit de omgeving."


(CMW