Natuur en muziek verenigd in derde BUS[K]-festival

Het BUS[K]-festival is een samenwerking tussen heel wat partners: de provincie, stad Ieper,  Vondels vzw, JOC Ieper en het Regionaal Landschap Westhoek.
Henk Deleu Het BUS[K]-festival is een samenwerking tussen heel wat partners: de provincie, stad Ieper, Vondels vzw, JOC Ieper en het Regionaal Landschap Westhoek.
In en rond bezoekerscentrum De Palingbeek in Zillebeke vind op 14 september de derde editie plaats van het BUS[K]-festival. Opnieuw is er voor jong en oud een mooie programma uitgewerkt met spel, film, natuurworkshops en muziek. “Het is de perfecte combinatie van een festival en de natuur.”

“BUS[K]-festival werd voor het eerst georganiseerd in september 2015”, zegt communicatiemedewerker Sander Nolf van cultuurcentrum Het Perron. “Het festival kwam tot stand na een oproep van onder andere Pepijn Geloen van de Ieperse bib en Kris Vandenbroucke van vzw Vondels. Een van de drijfveren van BUS[K] was de samenwerking tussen verschillende doelgroepen.” De eerste editie vond plaats met onder andere Bony King, Yuko, Blow en Maud Vanhauwaert. “De evaluatie van de eerste editie was positief maar we wilden onszelf niet vastpinnen op een jaarlijkse datum en daarom besloten we van het evenement een tweejaarlijkse afspraak te maken.”

In december 2017 werd de tweede editie op poten gezet. “Muzikaal werd daarbij opnieuw een kwalitatieve affiche samengesteld, met onder andere Bert Dockx en Echo Beatty. Het familieprogramma overdag was goed gevuld. De nadruk lag bij de tweede editie, die zeshonderd bezoekers over de vloer kreeg, nog meer op ecologie en duurzaamheid.”

Programma

De organisatoren hadden dus redenen genoeg om een derde uitgave van BUS[K] op poten te zetten en dat doen ze op 14 september in bezoekerscentrum De Palingbeek in Zillebeke. “In de namiddag zijn op tien plaatsen op het domein activiteiten gepland om de bezoekers klimaatbewust te maken. In de tuin van het bezoekerscentrum ligt de focus op vergroening. In het bezoekerscentrum maak je je oude spullen weer hip in de workshop rond ‘upcycling’. De jongste bezoekers genieten van verteltheater ‘kikker en pad’ van Yves Bondue, kunnen puzzelen en een film bekijken. Doorlopend kun je een bezoek brengen aan de openluchtbibliotheek, waar natuur en literatuur met elkaar in contact komen. Daar speelt dichter Geert De Kockere met taal en schrijft hij haiku’s.”

Op 15 uur beginnen de concerten. Net als bij de vorige editie zorgt concertwerking HYPNOIZ voor een mooi muzikaal programma. Enkele namen zijn Tiny Legs Tim, Kleptomatics, Mirek Countigny, One with the blues, Raman, Romanie en Studio 33-45. 

Samenwerking

Het festival is een samenwerking en uitwisseling tussen heel wat verschillende partners die inhoudelijk en organisatorisch bijdragen aan het verhaal. Van de stad Ieper zijn de dienst Duurzaamheid, cultuurcentrum Het Perron en de bib van Ieper bij het project betrokken. Daarnaast dragen onder andere Regionaal Landschap Westhoek, JOC Ieper, Vondels vzw en de provincie West-Vlaanderen hun steentje bij. “We stellen maar al te graag dit domein ter beschikking”, zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. “Er is altijd wel wat discussie als er een festival op een provinciaal domein wordt georganiseerd, maar het kan. We hebben een voorbeeld in natuurdomein Bergelen in Wevelgem (Bos! Festival, nvdr). Mensen hoeven zich geen zorgen te maken, de natuur wordt gerespecteerd.”

Voor vzw Vondels is de samenwerking heel speciaal. Vondels biedt ondersteuning aan meerderjarige mensen met een beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. “Onze milieuboerderij ligt in het provinciaal domein”, legt Kris Vandenbroucke, coach dagbesteding, uit. “De cliënten helpen mee aan het onderhoud van de tuin en helpen de dieren verzorgen. Ook aan het festival helpen ze mee, onder andere bij de opbouw en de afbraak. Voor hen is het festival de kans bij uitstek om eens met een andere (muziek)cultuur in contact te komen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.