Minder interesse dan verwacht voor proces Lernout & Hauspie

In de zaak L&H is gisteren de burgerlijke afhandeling gestart. Jo Lernout en Pol Hauspie kregen in 2010 elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel voor fraude. Van de 150 verwachte advocaten die zich moesten aanmelden voor de 12.681 partijen, kwam maar de helft opdagen. "Ik denk dat veel mensen niet meer geïnteresseerd zijn", aldus persrechter Martin Minnaert.

Persrechter Minnaert verwachtte een massa mensen in het hof van beroep gisteren. Extra personeel werd opgetrommeld om mensen de weg te wijzen en er werden enkele regels vastgesteld: de zitting gisteren was enkel een inleidingszitting. Enkel de partijen vertegenwoordigd door advocaat, mochten zich gisteren aanmelden. Dat waren 150 advocaten voor 12.681 partijen. De partijen zonder advocaat mogen zich aanmelden van 8 tot en met 22 november. Dat zijn er 2.733. Zij worden verwacht in groepen van 150 partijen per halve dag. Iedereen moest zich voorstellen voor het hof. "We wilden chaos vermijden, maar ik heb het gevoel dat veel mensen niet meer geïnteresseerd zijn", aldus Minnaert.

De maar matige interesse is volgens de advocaat van Jo Lernout te wijten aan het feit dat veel mensen de hoop verloren hebben. "Mensen hebben afgehaakt na al die tijd", vertelt Luc Gheysen. "En terecht, want hun geld zien ze toch nooit." Toch zijn er ook nog mensen die nog hoop hebben. "Hun verzekering moet maar betalen", aldus één van de gedupeerden. In totaal werd er 150 miljoen euro gevorderd. "In deze fase gaan we enkel bepalen wie op basis van wat een schadevergoeding kan vragen", vertelde voorzitter Antoon Boyen aan de aanwezige advocaten. "De concrete begroting van de schade komt later nog." Gisteren moesten de advocaten ook laten weten hoe lang ze zullen pleiten. Veel van hen verwezen naar conclusies. Vanaf vijf december starten de pleidooien. Pol Hauspie liet verstek. (LPG)

Advocaten melden zich aan bij de deurwachter.
Leen Peeters Advocaten melden zich aan bij de deurwachter.