Leeuwen die Ieper schonk aan Australië zijn weer thuis

In deze container kwamen de leeuwen aan. Hier op foto met Sarah Camerlynck (CWGC),Barbara Reeve van de Australian War Memorial, Paul Breyne en directeur van Toerisme Ieper
Eric Flamand In deze container kwamen de leeuwen aan. Hier op foto met Sarah Camerlynck (CWGC),Barbara Reeve van de Australian War Memorial, Paul Breyne en directeur van Toerisme Ieper

De leeuwen van de Menenpoort zijn gisteren in Ieper gearriveerd. De twee beelden, die op 24 april zullen onthuld worden aan de Menenpoort, arriveerden in een gesloten container aan de gebouwen van de Commonwealth War Graves Commission, vlakbij de Ieperse brandweerkazerne.


De beelden, die dateren uit 1822, werden in 1936 door de stad Ieper geschonken aan Australië. Sindsdien staan ze aan de ingang van het Australian War Memorial in Canberra. Voor de eeuwherdenking van de Derde slag bij Ieper keren de leeuwen voor even terug naar Ieper. De beelden kwamen gisteren aan en zullen volgende week op een sokkel worden geplaatst aan de Menenpoort.


Ze blijven echter in een verpakking zitten tot ze worden onthuld op 24 april. Naar aanleiding van de terugkomst van de leeuwen zet het In Flanders Fields Museum een tentoonstelling op. (CMW)