Leerlingen stappen frontlijn WOI af

DRIEDAAGSE MAAKT DEEL UIT VAN WINNEND SCHOOLPROJECT

De leerlingen houden halt bij het graf van soldaat Gardiner op Spoilbank Cemetery.
Eric Flamand De leerlingen houden halt bij het graf van soldaat Gardiner op Spoilbank Cemetery.
Twaalf leerlingen en twee leraren van het RHIZO Campus Oost in Kortrijk hebben drie dagen lang de frontlijn van WOI afgewandeld. Tijdens de tocht werden 42 soldaten en burgers met een verhaal herdacht. Het initiatief kaderde in een schoolproject dat een prijs van de provincie wegkaapte.

De wandeling begon zondag in Lombardsijde. De leerlingen overnachtten in de lokalen van de Ieperse scouts. Maandag werd er opnieuw gewandeld en 's avonds woonde de groep de Last Post bij. Gisteren eindigde de tocht in Ploegsteert bij het Ploegsteert Memorial. Kevin Breyne, parttime leerkracht, parttime gids, legt uit hoe het project tot stand kwam. "Bij 'Rent a Guide' (een organisatie die gespecialiseerd is in persoonlijke rondleidingen, nvdr) neem ik heel veel mensen mee naar locaties van de Eerste Wereldoorlog. Ik wilde al langer eens de frontlijn afstappen, en het leek me een goed idee om dat met leerlingen te doen. Ze waren trouwens echt enthousiast."De groep wandelde niet alleen om de oorlog te herdenken, maar ook als steun voor vzw Emmanuel in Kortrijk. "Die vzw zorgt voor mensen in crisis, waaronder ook oorlogsvluchtelingen."


Kevin, zijn collega Roeland Libeer en de twaalf leerlingen van de afdelingen Sociaal Technische en Lichamelijke Opvoeding kozen voor de frontlijn van 1915-16. "Dat is immers de kortste", klinkt het. "Als we die van 1914 of 1917 hadden gevolgd, dan zouden we een grote boog rond Ieper moeten maken. Voor de frontlijn van 1918 zouden we zelfs de Kemmelberg over moeten. Bovendien komen we nu toch heel wat plekken tegen waar we een herdenking kunnen houden."

Op stap langs de Palingbeek in Zillebeke.
Eric Flamand Op stap langs de Palingbeek in Zillebeke.

17-jarige soldaat

Leerlingen Rune Vandeburie (16) uit Deerlijk en Ebe Van Belle (18) uit Moorsele vinden het een heel interessante ervaring. "In totaal herdenken we tijdens de tocht 42 mensen. Het gaat om soldaten en burgers die een speciaal verhaal hebben. We hebben allemaal tekst en uitleg gekregen over die mensen. We schrijven hun naam op een stokje dat we achterlaten op de herdenkingsplaats." Op het Spoilbank Cemetery langs de Vaartstraat in Zillebeke hield het gezelschap halt bij het graf van soldaat A.L. Gardiner. "Bijzonder aan deze man is dat hij pas 17 jaar oud was en slechts een paar dagen aan het front was voor hij het leven liet", aldus Kevin Breyne. "Hij sneuvelde hier in de buurt." De deelnemende leerlingen bleken in ieder geval gemotiveerd. "Ik ben sowieso geïnteresseerd in geschiedenis. Bovendien is het leuk om wat meer te weten te komen over de Eerste Wereldoorlog. Die soldaten hebben immers gevochten voor onze vrijheid", aldus Rune. "Het is in ieder geval wat anders dan een gewone schooluitstap", zegt Ebe.

Prijs

De driedaagse maakt eigenlijk deel uit van een groter project dat 'Paths of Awarness' heet en een prijs kreeg van de provincie West-Vlaanderen. "We hebben in school ook les gegeven rond bronnenonderzoek en er stond een excursie op het programma waar leerlingen moesten gidsen", verduidelijkt Kevin Breyne. "We hebben ook een prijs gekregen: 150 euro en 50 museumtickets."