Last Post opnieuw met publiek: “Het is mooi dat er opnieuw volk komt kijken, maar daarvoor doen we het niet”

Onder de Menenpoort is sinds 1 juli weer volk toegelaten voor de Last Postceremonie.
Henk Deleu Onder de Menenpoort is sinds 1 juli weer volk toegelaten voor de Last Postceremonie.
In Ieper is sinds woensdag weer publiek, weliswaar beperkt, toegelaten bij de Last Postceremonie. “We zijn fier dat we het dagelijks eerbetoon konden voortzetten in deze moeilijk periode.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bij de uitbraak van Covid-19 heeft de Last Post Association alles in het werk gesteld om de continuïteit van de dagelijkse plechtigheid te blijven garanderen. Sinds 14 maart werd geen publiek meer toegelaten onder de Menenpoort en sinds 18 maart werd de Last Post nog gespeeld door één klaroener en dat bleef zo tot 11 mei, toen opnieuw drie klaroeners de plechtigheid speelden.

De Last Post opnieuw met publiek.
Henk Deleu De Last Post opnieuw met publiek.

Voetjes op de grond

“De Last Post Association is bijzonder fier dat het dagelijkse eerbetoon aan de gesneuvelden altijd is kunnen blijven doorgaan”, zegt voorzitter Benoit Mottrie. “Vanuit ons land, maar ook van over de hele wereld hebben we vele duizenden blijken van waardering en steun ontvangen omdat we de dagelijkse Last Post zijn blijven uitvoeren.”

Door de versoepeling van de coronamaatregelen is er sinds 1 juli weer publiek toegelaten onder de Menenpoort, met respect voor de social distancing-regel van 1,5 meter. Het aantal toeschouwers wordt beperkt tot een maximum van 152 mensen per avond. Voetjes op de grond tonen waar de mensen moeten staan. Vanaf 19.30 uur, een half uur voor de plechtigheid, is er een gecontroleerde toegang.

Er kan ook weer een krans worden neergelegd.
Henk Deleu Er kan ook weer een krans worden neergelegd.

Nieuwe mijlpaal

“Deze maatregelen zijn nodig om de veiligheid van alle aanwezigen te verzekeren en wij hopen dat we op de medewerking van iedereen mogen rekenen”, gaat de voorzitter verder. “Mensen of groepen die een krans willen neerleggen, kunnen een aanvraag indienen via het formulier op onze website.  Deelname van muzikale groepen aan de plechtigheid is nog niet mogelijk.”

Voor iedereen die betrokken is met de Last Post is 1 juli een nieuwe mijlpaal. Om deze reden organiseerde de Last Post Association woensdagavond een speciale ceremonie met burgemeester Emmily Talpe en Geert Bekaert, directeur van de Commonwealth War Graves Commission. Canada en Nieuw-Zeeland stonden erop  aanwezig te zijn en werden vertegenwoordigd door hun ambassadeur. Australië stuurde een militair vertegenwoordiger. 

Speciaal voor 1 juli nam een doedelzakspeler aan de ceremonie deel.
Henk Deleu Speciaal voor 1 juli nam een doedelzakspeler aan de ceremonie deel.

“Het is mooi dat er weer publiek is, maar daarvoor doen we het niet”, zegt klaroener Rik Vandekerckhove, die bijna veertig jaar de Last Post blaast. “Ik doe het voor de vele gesneuvelden die hier op de Menenpoort staan gebeiteld. Het was een aanpassing de voorbije periode, maar eenzaam heb ik me niet gevoeld. Alleen spelen is wel iets aparts. Je mag geen steek laten vallen. In groep voel je je toch meer ondersteund.” Meer info op www.lastpost.be.

Speciaal voor 1 juli nam een doedelzakspeler aan de ceremonie deel.
Henk Deleu Speciaal voor 1 juli nam een doedelzakspeler aan de ceremonie deel.
Naast burgemeester Talpe en schepen Desmadryl  waren er vertegenwoordigers aanwezig van Canada, Nieuw-Zeeland en Australië.
Henk Deleu Naast burgemeester Talpe en schepen Desmadryl waren er vertegenwoordigers aanwezig van Canada, Nieuw-Zeeland en Australië.
De toeschouwers moeten afstand houden.
Henk Deleu De toeschouwers moeten afstand houden.