Koppel brouwt Paulinebier om overleden dochtertje te herdenken: “Bier met een sterk karakter voor een nog sterkere madame”

Heleen Glorie (26) en Dieter Vindevogel (37) met het Paulinebier, ter nagedachtenis van hun overleden dochtertje.
Henk Deleu Heleen Glorie (26) en Dieter Vindevogel (37) met het Paulinebier, ter nagedachtenis van hun overleden dochtertje.
‘Geniet van het plezier dat Paulinetje ons voor altijd zal schenken. Bier met een sterk karakter voor een nog sterkere madame.’ Dat staat te lezen op het etiket van het Paulinebier. Het bier is gebrouwen ter nagedachtenis van het dochtertje van Heleen Glorie (26) en Dieter Vindevogel (37) uit Elverdinge. Pauline is in haar bedje gestikt bij de onthaalmoeder. “Met het bier willen we de herinnering aan onze meid levendig houden en het helpt ook dit verlies te verwerken.”

Pauline werd geboren op 5 mei 2018. Een jaar later is haar wiegje echter leeg. Het meisje stierf op 14 september door verstikking in haar bedje bij de onthaalmoeder. “De geboorte van onze dochter was uitgerekend voor 14 mei, maar ze kwam een weekje vroeger in ons leven”, vertelt Dieter. “Ik ben jarig op 1 mei, het was dus het mooiste verjaardagscadeau van mijn leven.” Hoewel het een zware bevalling was, kwam het meisje gezond ter wereld. “Het was een warm en hartelijk kindje”, zegt mama Heleen. “Ze deed alles perfect: ze at en groeide goed. Ook lachte ze veel. Ons geluk was compleet.”

Slaapzakje

Zoals elke ouder waren Heleen en Dieter bezorgd om hun kind. Ze hadden echter nooit verwacht dat hun roze wolk in een donderwolk zou uitdraaien. In september moest Heleen weer aan het werk als leerkracht in de Middenschool in Ieper. Een dag die voor Heleen te vlug kwam, na vier maanden intens genieten van haar dochtertje. Paulinetje niet meer constant bij zich hebben, viel haar zwaar. Haar man, die politie-inspecteur is, had nog die eerste schoolweek vakantie genomen omdat Pauline dan toch nog even thuis kon blijven en dat verzachtte de grote stap ook wat voor Heleen. Toen ook Dieter opnieuw aan de slag ging, moest Pauline naar de onthaalmoeder. Op de derde dag kreeg Dieter het telefoontje dat niemand ooit zou mogen krijgen. “Pauline had zich in haar bedje op haar buikje kunnen draaien, was er niet op tijd uitgehaald en was gestikt. Thuis sliep ze in een slaapzakje, een vertrouwd slaapritueel voor Pauline, waardoor ze niet op haar buikje kon belanden. Bij de onthaalmoeder hadden Heleen en Dieter dit ook verwacht, maar Pauline werd toch zonder slaapzakje in bed gelegd, ook al was haar eigen slaapzakje daar ter beschikking.”

‘Geniet van het plezier dat Paulinetje ons voor altijd zal schenken. Bier met een sterk karakter voor een nog sterkere madame.’ Dat staat te lezen op het etiket van het Paulinebier.
Henk Deleu ‘Geniet van het plezier dat Paulinetje ons voor altijd zal schenken. Bier met een sterk karakter voor een nog sterkere madame.’ Dat staat te lezen op het etiket van het Paulinebier.

Hobbybrouwer

“Ze kreeg een hartstilstand, maar we hoopten dat ze nog gereanimeerd kon worden, we hoopten op een mirakel”, zucht Dieter. “Toen we in het ziekenhuis aankwamen, kregen we te horen dat de hartstilstand een gevolg was geweest van zuurstoftekort na verstikking. Pauline werd nog overgebracht naar het UZ Gent, maar is nooit meer bij bewustzijn gekomen en overleed de dag nadien.”

Om hun verdriet te verwerken en om de herinnering aan hun kleine meid tastbaar te houden, plantten de ouders een appelboom in hun tuin. Als symbool voor het appelgebak dat gemaakt werd voor de babybezoekjes. Onder die boom werd wat as van hun kindje begraven. “Mijn schoonbroer Pieter is hobbybrouwer en kwam met het voorstel om een van zijn biertjes naar Pauline te vernoemen. Wij vonden dat een warm idee. Pieter en ik hebben samen een keer gebrouwen, hij leerde het recept aan mij en ik ging er thuis verder mee aan de slag. Ik experimenteerde met allerlei kleine brouwsels en maakte het biertje tot wat het nu is.” 

We zullen haar altijd met ons meenemen in de rest van ons leven en het bier is een extra ode aan de liefde die ze ons gaf. Wie het drinkt, staat stil bij de waarde van het leven

Heleen Glorie

Dieter kreeg goede commentaren van vrienden en de vraag werd steeds groter. De zaakvoerder van brouwerij Deca in Woesten stelde daarop voor het bier bij hem te maken. In februari produceerde Dieter drieduizend liter, bijna vierhonderd bakken.

Grote mijlpalen

Voor Heleen en Dieter helpt het Paulinebier hun verlies te verwerken en de herinnering aan Pauline levendig te houden. “We zullen haar altijd met ons meenemen in de rest van ons leven en het bier is een extra ode aan de liefde die ze ons gaf”, gaat Heleen verder. “Mensen die haar niet of maar kort gekend hebben, kunnen via het bier kennis maken met ons dochtertje. Wie het biertje drinkt, staat stil bij de waarde van het leven. Het brengt troost. Binnenkort vieren we de communie van mijn neefje. Daar zal het bier ook gedronken worden. Zo maakt onze dochter toch de grote mijlpalen in het leven mee. Dat is uiteindelijk het doel van ons initiatief.”

In augustus verwachten de ouders van Pauline de geboorte van een broertje. “Het verdriet voor Pauline zal altijd blijven bestaan, maar we moeten verder met ons leven, voor Pauline en voor haar broertje.” Meer info op facebook.com/BrouwerijVindevogelElverdinge.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Elvire Poireau

    Wat een prachtige mensen! Succès met jullie uitvinding en gefeliciteerd met jullie zwangerschap!

  • Liesbet Callewaert

    Mooi