Kooien in vestingswater beschermen vissen tegen aalscholvers

Vrijwilligers helpen kooien maken die de vissen tegen aalscholvers moeten beschermen.
Henk Deleu Vrijwilligers helpen kooien maken die de vissen tegen aalscholvers moeten beschermen.
In het Ieperse vestingswater laten tijdens de winter heel wat vissen het leven nadat ze opgejaagd worden door de aalscholver. Het stadsbestuur wil daar iets tegen doen en plaatst samen met vissers grote kooien in het water om de vissen te beschermen.  

“Ons vestingswater is een fantastisch visgebied, maar in de winter zitten hier heel wat aalscholvers”, zegt schepen Valentijn Despeghel (sp.a). “Die vogels jagen op de vissen, die daarop vluchten en in een trechter terecht komen. Aan het eilandje liggen buizen waar de vissen vast komen te zitten en uiteindelijk sterven. De hoek aan het eilandje werd de voorbije dagen gebaggerd tot op een diepte van een meter. We zijn nu kooien aan het maken die we in het water zullen leggen. Die kooien zullen vlak onder de wateroppervlakte liggen. Als de vissen door de aalscholvers worden opgejaagd, zwemmen ze door de gaten van de kooien en kunnen de vogels er niet meer bij.” 

500 gram vis per dag

Een volwassen aalscholver eet gemiddeld tot vijfhonderd gram vis per dag. “Die hoeveelheid kan sterk variëren doorheen het seizoen. Wanneer de aalscholver zijn kolonie verlaat om te gaan vissen, zie je hem vaak overvliegen in rijtjes. Soms jagen ze in groep en dan werken de aalscholvers actief samen om zo efficiënt mogelijk vis te vangen. Ze vangen vis door te duiken en meestal worden de prooien onder water al opgegeten. Bij voorkeur eet hij voorn, baars, snoekbaars en paling”, weet Natuurpunt.

Aalscholvers tasten het visbestand in de vestingen aan.
JVK Aalscholvers tasten het visbestand in de vestingen aan.

Waterkwaliteit

Voor aalscholvers zijn de vestingen ideaal, want er zwemmen er heel wat vissoorten rond. “Als hier in de winter 25 tot 30 aalscholvers zitten, tasten die het visbestand fel aan”, gaat Despeghel verder. “Daardoor gaat de biodiversiteit in het vestingswater naar de vaantjes. Veel mensen staan daar niet bij stil, maar als de vis weg is, komt er een onevenwicht, waardoor je bijvoorbeeld te veel waterluizen hebt en waardoor de waterkwaliteit achteruit gaat.” 

De techniek met de kooien werd al toegepast op de vijver van Dikkebus en die van Zillebeke en is een initiatief van het stadsbestuur. “We willen echter niet alles alleen doen en hebben de hulp ingeroepen van visclubs en iemand van sportvisserij Vlaanderen.”

Tijdens de baggerwerken, die door waterbeheerder Vlaamse Milieumaatschappij werden uitgevoerd, werd minstens een meter slib bovengehaald, goed voor 275 kubieke meter. “Dat wil zeggen dat in de vestingen veel slib zit, wat wel een probleem is. We hopen dit ooit te kunnen aanpakken”, besluit Despeghel.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.