Klaroenblazer Last Post wordt ereburger

Klaroenblazer Verschoot aan de Menenpoort.
Foto Eric Flamand Klaroenblazer Verschoot aan de Menenpoort.
Antoine Verschoot (90) wordt ereburger van de stad Ieper. Hij was van 1954 tot december vorig jaar de vaste klaroenblazer van de Last Post onder de Menenpoort. De datum voor de plechtigheid is nog niet vastgelegd.

De gemeenteraadsleden hebben maandagavond het voorstel van collega's Jan Breyne (CD&V) en Philip Bolle (sp.a) unaniem goedgekeurd. Het initiatief kwam weliswaar van de Ieperlingen zelf. Op sociale media en in de pers werd de Last Post-veteraan al een tijdje naar voor geschoven om op de lijst ereburgers van de stad te komen.


Jan Breyne roemde tijdens de gemeenteraad Verschoot voor zijn onmiskenbare verdiensten. "Het is duidelijk dat de Ieperlingen hun waardering wil tonen voor zijn jarenlange inzet. Bovendien is het een blijk van erkentelijkheid voor alle klaroeners die vandaag en vroeger hebben gezorgd voor de continuïteit van deze Ieperse plechtigheid. De gemeenteraad kan niet doof blijven voor dit signaal."


Het minutenlange applaus dat 'Toine' in ontvangst mocht nemen bij zijn laatste optreden als klaroenblazer onder de Menenpoort, herhaalde zich, weliswaar iets korter, in de raadszaal van het stadhuis. Een datum voor de ceremonie wordt later vastgelegd.


Antoine was in de wolken toen hij het nieuws vernam. "Ik ben vereerd, maar ik ben bang dat ze met heel de 'kliek' tot bij mij gaan moeten komen, want ik kan amper mijn zetel nog uit."


En zijn hart wil dan misschien niet meer mee, maar hij zijn gevoel voor humor staat nog even scherp als vroeger, want hij voegt er aan toe: "Ik zal die dag best een nieuwe onderbroek aantrekken, zeker ?" (DCH)