Kind van politieke vluchtelingen reageert op winst Vlaams Belang: “Ik denk dat de onwetende kiezer heeft gewonnen”

Alexandro Yaramis stelt zich vragen bij de overwinning van het Vlaams Belang in Ieper
Christophe Maertens Alexandro Yaramis stelt zich vragen bij de overwinning van het Vlaams Belang in Ieper
Net als in de rest van Vlaanderen heeft het Vlaams Belang ook in Ieper een forse sprong voorwaarts gemaakt. Voor partijlid Nancy Six, die 10.515 voorkeurstemmen behaalde, is dit een bevestiging van het harde werk. Anderen stellen zich dan weer vragen bij de overwinning, zoals Alexandro Yaramis, kind van politieke vluchtelingen. “Ik denk dat de onwetende kiezer heeft gewonnen.”

In Ieper steeg het Vlaams Belang op Vlaams niveau met veertien procent ten opzichte van de verkiezingen in 2014 en eindigt nu op 18,9 procent van de stemmen. CD&V daalt met 4,1 procent, maar blijft met 23,9 procent van de stemmen de grootste partij. Open Vld houdt goed stand en stijgt zelfs met 6,8 procent. N-VA krijgt zware klappen en verliest 12,7 procent tegenover 2014. Sp.a en Groen dalen lichtjes. 

Onwetendheid

Voor sommige Ieperlingen was de verkiezingsuitslag toch even schrikken. “Ik had wel gedacht dat de partij erop vooruit zou gaan, maar had niet verwacht dat het zo’n vaart zou lopen. Ik hoor bij veel leeftijdsgenoten dat ze op de partij gestemd hebben. Vaak speelt het immigrantenvraagstuk een rol”, reageert Alexandro Yaramis. De 21-jarige Ieperling is een Assyrische christen. Zijn ouders kwamen 25 jaar geleden vanuit Turkije naar België als politieke vluchtelingen. De jongeman studeerde journalistiek en nam al deel aan een journalistiek project in het Midden-Oosten voor Canvas. Momenteel werkt hij in koffiebar Maona in Ieper, maar zijn doel is toch als verslaggever door het leven te gaan. “Ik denk dat we op onze hoede moeten zijn met deze verkiezingsuitslag. Gaan we niet de richting uit van Hongarije? Ook het feit dat iemand als Dries Van Langenhove dingen zegt als ‘klaar om Brussel op te kuisen’ maakt mij ongerust. Ik denk dat de onwetende kiezer heeft gewonnen. Mijn broer heeft een kebabzaak en daar hoor je toch wel het een en ander. Mensen met een andere huidskleur worden in een hoek geduwd, maar dat is toch nergens voor nodig.”

Belangen van de Westhoek

Voor Nancy Six van Vlaams Belang komt de overwinning niet onverwacht, maar dat ze zo groot zou zijn, had ze nu ook weer niet gedacht. Six haalde zelf 10.515 voorkeurstemmen. “In vergelijking met de kandidaten van de andere partijen spring ik toch fel vooruit”, glundert Six. “We hadden een goede score verwacht, maar dat het zo hard zou gaan, hadden we eerlijk gezegd niet gedacht.” 

nancy Six is heel tevreden met de verkiezingsuitslag.
Eric Flamand nancy Six is heel tevreden met de verkiezingsuitslag.

Voor Nancy Six is de verkiezingsuitslag ook op persoonlijk vlak een mooie bevestiging. “Het is mijn negende campagne en ik ben nog altijd heel gemotiveerd. Maar deze score is niet alleen voor mezelf een overwinning, maar voor heel onze ploeg, die altijd hard gewerkt heeft.”

In het Vlaams parlement stijgt het Vlaams Belang van één naar vijf zetels. “Of de uitslag invloed zal hebben op het beleid in onze stad? Dat denk ik niet, maar de afgevaardigden uit onze provincie kunnen de belangen van onze regio op de agenda plaatsen in Brussel. Dat is wel belangrijk, want de Westhoek wordt nog te veel stiefmoederlijk behandeld.”
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Vanhecke

  onwetende kiezer? of zoals de marokkan die 10 huizen heeft ginder en hier steungeld opraapt??

 • RIK DE BREUKER

  Laat de winnaars regeren!!! Ik hoop dat zij zich aan hun beloften houden!!!! Maar wel op een beleefde, empatische manier. Want respect voor de medemens is ver zoek!

 • Rita Vermote

  @Mohamed Kabbal : u leeft zoals een gemiddelde Vlaming zegt U, hier geboren maar U begrijpt de Vlaming niet, houdt veel achter, is hypocriet is, volgt klakkeloos HLN, spuwt zijn gal op Facebook en Twitter, omdat hij in het echte leven geen discussies kan aangaan. Ik vind veel van degenen die naar hier komen en degenen die hier geboren zijn, Belg. nat. aannemen of behouden, hypocriet ! Velen die enkel naar hier komen, zogezegd. vluchteling, met als doel op kap van werkende Vlaming te leven.

 • Danny Govaerts

  Het is niet de onwetende kiezer die vorig jaar zijn belastingen heeft zien verhogen door verdoken belastingen op allerlei facturen. Water ,gas, je kent ze wel. Die zien dat eten hier veel duurder is dan in de omringende landen en hopen dat graaiers het signaal hebben begrepen om een en ander terug normaal te maken b.v. Het pensioen .. ook enkel een besparing dat jij tot je 67,68, of 69 zal moeten wachten op een vol pensioen.

 • guy perain

  Het is niet de ''onwetende kiezer'' die gewonnen heeft!! Het is de kiezer die het beu is van te betalen om een vluchteling hier te laten profiteren(zakken vullen) van ONZE zuurverdiende centen!!