Jongeren uit Bijzondere Jeugdzorg stappen frontlijn af

Maaike Cafmeyer is meter van het gebeuren en stapte mee langs de frontlijn.
Foto Flamand Maaike Cafmeyer is meter van het gebeuren en stapte mee langs de frontlijn.
Aan de Menenpoort in Ieper zijn gisterenochtend 14 jongeren uit de Bijzondere Jeugdzorg vertrokken voor een negendaagse wandeltocht langs de Frans-Belgische frontlijn.

De onderneming kadert binnen een vierjarig project van vzw De Loods in Loker (Heuvelland) en vzw De Korf uit Kortrijk. De tocht vormt een vervolg op een eerdere staptocht in de zomer van 2016 langs de Belgische frontlijn van Nieuwpoort naar Ploegsteert.


"Het project We Will Remember Them ging van start in maart 2015 en loopt intussen al geruime tijd op volle toeren. Met tal van culturele workshops, kunstateliers en sportieve activiteiten, is het voornaamste opzet van het project om jongeren en gezinnen die begeleid worden vanuit de Bijzondere Jeugdzorg kansen te geven. Kansen om naast hun hulpverleningstraject ook unieke ervaringen op te doen en de eigen talenten te ontdekken", aldus Bruno Schelstraete van vzw De Loods. Alles kadert binnen het thema van 100 jaar Grote Oorlog. Meter van het gebeuren is actrice Maaike Cafmeyer.


"Je mag niet vergeten dat die gasten zelf al een soort oorlog te voeren hebben, laat staan dat ze dan toch nog aandacht hebben voor de oorlog. Maar alles loopt wonderbaarlijk door elkaar: Door kunst en andere cultuurprojecten leren ze elkaar en de wereld beter kennen", aldus de actrice. In de sporen van Arnoud Hauben van het tv-programma Ten Oorlog zullen de jongeren te voet van Ieper naar Compiègne gaan. Eindigen zullen ze met een deelname aan de ceremonie onder de Arc de Triomphe op maandag 10 april in Parijs. Onderweg maken ze zelf foto's en films. (CMW)