Jeroen (23) uit Ieper is de enige West-Vlaming in finale Minster Gay 2020: “Ik zou graag voor het altaar kunnen trouwen met mijn vriend”

Jeroen Vinckier (23) uit Ieper zit in de finale Minster Gay 2020.
RV Jeroen Vinckier (23) uit Ieper zit in de finale Minster Gay 2020.
Als enige West-Vlaming staat Jeroen Vinckier (23) uit Ieper tussen de twaalf finalisten die strijden om de titel Mister Gay 2020. De twintiger wil vooral werk maken van de discriminatie die hij nog altijd ondervindt in de katholieke kerk. “Het zou mooi zijn mocht ik voor het altaar kunnen trouwen met mijn vriend.” 

“Mister Gay gaat voor het achtste jaar op rij op zoek naar een man met uitstraling, een sterke persoonlijkheid en bovenal een ambassadeur, een rolmodel die gebeten is door het LHBT-thema”, zeggen de organisatoren van Mister Gay Belgium. LHBT staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. “Aan de oproep om Matthias De Roover (26) op te volgen als Mister Gay Belgium 2020 gaven meer dan 95 mannen een positief gevolg. Afgelopen donderdag werden in de Antwerpse zaal AthenA, in aanwezigheid van federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle en heel wat bekende gezichten, de ‘gouden 12’ Mr. Gay Belgium-finalisten 2020 voorgesteld.”

Discriminatie

Tussen hen één West-Vlaming: Jeroen Vinckier (23), een sales advisor afkomstig uit Roeselare, maar sinds een week inwoner van Ieper. “Met mijn deelname aan Mister Gay wil ik vooral aankaarten dat er in de katholieke wereld nog altijd veel weerstand is tegen anders geaarde mensen”, legt Jeroen uit. “Als ik kan, ga ik naar de mis. Het gebeurt nog dat ik word nagekeken, maar vooral het feit dat de katholieke kerk ons discrimineert, stoot mij tegen de borst. Ik zou daar graag eens over in debat gaan met de bisschop. Als het moet, zou ik mijn zaak zelfs gaan pleiten naar Rome. Mijn wens is te kunnen trouwen voor de kerk met mijn vriend.”

Het gebeurt nog dat ik word nagekeken, maar vooral het feit dat de katholieke kerk ons discrimineert, stoot mij tegen de borst

Jeroen Vinckier

De kandidaten moeten nu gedurende vier maanden hun thema zoveel mogelijk in de aandacht brengen. De finale van Mister Gay Belgium 2020 vindt plaats op zaterdag 23 mei met een gala in Theater Elckerlyc in Antwerpen. “Of ik kans maak op de titel? Iedereen maakt wel kans. Het zou natuurlijk mooi zijn, maar ik denk er eigenlijk nog niet aan. Ik ga nu vooral werk maken van mijn campagne.” Vanaf nu kan iedereen gratis zijn stem uitbrengen op een van de 12 finalisten op www.out.tv, de website van de lifestyle tv-zender.

LHBT’ers in de sport

De organisatie lanceert, naast de bekendmaking van de twaalf finalisten, een nieuwe campagne om de acceptatie van LHBT’ers te vergroten. “Als voorvechter van gelijkheid en de mening dat iedereen overal zichzelf moet kunnen zijn, ook binnen de sportwereld, wil de regerende Mister Gay Belgium Matthias De Roover zijn boodschap blijven verspreiden om de aandacht te vestigen op de problematiek rond LHBT’ers in de sport en de voetbal. Onder dat motto lanceert hij de ‘Sport4All’-video- en postercampagne samen met enkele bekende sportfiguren, zoals Jelle Van Damme, Freddy De Kerpel, Jorik Hendrickx, Ann Wauters en Daniella Somers”, zegt de Mister Gay-organisatie. De Royal Belgian Football Association werkt sinds kort samen met MGB 2019 Matthias De Roover, zelf voetballer bij FC Eksaarde. Hij is voortaan contactpersoon voor sporters en voetballers met LHBT-vragen en zal hen in contact brengen met specifieke organisaties.