Jean Ollevier (103) overleden: “Bompa was een eeuwige optimist en hield enorm van frietjes”

Jean Ollevier en de kleine Skyler vorig jaar in Fritshop Joske in Westrozebeke.
Joke Couvreur Jean Ollevier en de kleine Skyler vorig jaar in Fritshop Joske in Westrozebeke.
In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is de 103-jarige Jean Ollevier overleden. Eind maart 2018 stond hij nog in onze krant toen hij met zijn enig achterachterkleinkind Skyler frieten zat te eten in Fritshop Joske in Westrozebeke. Hij overleed vorige week vrijdag aan nierfalen. Vrijdag 8 februari vindt de uitvaartplechtigheid plaats.

De bezoekjes aan de frituur waren een familietraditie geworden. Telkens wanneer Jean Ollevier op bezoek ging bij zijn achterkleindochter Maike Dewaele in Westrozebeke, trok de familie naar Fritshop Joske. Ze namen er de grootste tafel in. “Het geheim van mijn leeftijd? Frietjes van de frituur, natuurlijk”, vertelde Jean toen in onze krant. “Ik bestel al tien jaar hetzelfde. Een klein bakje met zout en een vispannetje. Af en toe ga ik voor een garnaalkroketje. Hamburgers of saus moet ik niet hebben, want dat ligt te zwaar op de maag. Ook thuis bij Carina (Jean woonde sinds zijn 93ste bij zijn kleindochter in Ieper, nvdr) eet ik elke week frietjes. Niet goed voor de lijn? Daar maak ik me op mijn leeftijd niet meer druk om.”

Het geheim van mijn leeftijd? Frietjes van de frituur, natuurlijk

Jean Ollevier vorig jaar in onze krant

Op reis

“Iedereen in de familie noemde hem bompa”, zegt zijn achterkleindochter Maike Dewaele, mama van Skyler. “Hij was altijd welgezind, iemand die genoot van de kleine dingen van het leven. Bompa was een eeuwige optimist. Hij was graag onder de mensen, klaagde nooit en was nooit boos. Hij genoot van het leven. Bompa ging graag uiteten, maar genoot evengoed van frietjes . Met mijn ouders is hij de laatste jaren elke zomer op reis geweest naar Duitsland. Hij maakte daarnaast ook geregeld uitstapjes naar Frankrijk. Bompa was geen typische ‘oude mens’.”

Nierfalen

Jean begon enkele dagen geleden plots wat te sukkelen met zijn gezondheid. “Hij had geen kracht meer in zijn benen en trok naar het ziekenhuis, waar hij werd opgenomen”, legt kleindochter Carina uit. “Hij zou er anderhalve week moeten blijven, maar vijf dagen na zijn opname is hij vorige week vrijdag onverwacht overleden. Door een falen van zijn nieren. Anders is opa eigenlijk nooit echt ziek geweest.” 

Jean Ollevier werd geboren op 14 maart 1915 en trouwde in 1936 met Simonne Knockaert. Een jaar later kon hij aan de slag bij Picanol in Ieper. Hij maakte er door de jaren heen promotie tot meestergast en verantwoordelijke van het stukwerk. Hij heeft 43 jaar bij de weefgetouwenfabrikant gewerkt en ging in 1980 met pensioen. In september 2006 vierde hij zijn zeventigste huwelijksverjaardag, maar een jaar later overleed zijn echtgenote. Zijn twee kinderen Joseph en Niquette zijn ook al gestorven. Bompa had vier kleinkinderen Ann, Carina, Jan en Bart. Er zijn daarnaast ook nog twee achterkleinkinderen Joke en Maike. 

Jean Ollevier was ook oud-strijder 1940-1945 en lid van verschillende vaderlandslievende verenigingen. De uitvaartplechtigheid vindt plaats in Domein De Lissewal in Elverdinge op vrijdag 8 februari om 9.30 uur.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • luc leclercq

    sterkte aan de familie,Jeantje ik heb je nog gekend bij Picanol, je was steeds een opperbeste gast.het ga je goed in het hiernamaals.