Jan Yperman Ziekenhuis bereidt zich voor op eventuele uitbreiding

Een zicht op het ziekenhuis vanop de begraafplaats.
Henk Deleu Een zicht op het ziekenhuis vanop de begraafplaats.
Het Jan Yperman heeft nog geen plannen om uit te breiden, maar wil zich wel voorbereiden op de toekomst. Het ziekenhuis vroeg de stad om rekening te houden met een eventuele uitbreiding bij de opmaak van de omgevingsplannen. “Het is echter niet onze bedoeling om almaar groter te worden.” 

Het Ieperse schepencollege keurde in december al het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het Jan Yperman en omgeving goed. Een GRUP is een plan waarbij de gemeente vastlegt wat er met het gebied kan en mag gebeuren. Op basis van dat plan kunnen er dan vergunningen worden afgeleverd. In het nieuwe plan wordt er ook rekening gehouden met een eventuele uitbreiding van het Jan Ypermanziekenhuis.

“In de loop van vorig jaar heeft het stadsbestuur het Jan Yperman Ziekenhuis uitgenodigd om te praten over de opmaak van het nieuwe GRUP”, zegt Pieter-Jan Breyne, woordvoerder van het Jan Yperman. “We hebben de stad vier vragen gesteld rond de toekomst van het ziekenhuis op langere termijn.” Het ziekenhuis vroeg de stad om rekening te houden met een eventuele uitbreiding. “Daarnaast pleiten we ook voor bijkomende parkingruimte. Dat zou de parkeerdruk op de buurt verlagen. Als de stad overweegt om groenzones in de buurt aan te leggen, vragen we dat er wordt nagedacht over een vlotte verbinding tussen het ziekenhuis en die groenzones.”

Het ziekenhuis spreekt tegen dat het de bedoeling is om almaar groter te worden. “Dat zou indruisen tegen de trend van een korter verblijf van patiënten in het ziekenhuis. Wel willen we zo goed mogelijk voorbereid zijn op alle mogelijke evoluties, zowel in de maatschappij in het algemeen als in de zorg in het bijzonder. We denken daarbij altijd in de eerste plaats aan onze patiënten.”

Nieuwbouw voor K-dienst

Op dit moment heeft het Jan Yperman Ziekenhuis maar één concreet bouw- en verhuisplan: een nieuwbouw voor de K-dienst (voor kinderen met psychische problemen), die nu nog in het klooster van het Heilig Hartziekenhuis onderdak vindt. “De bouw hangt volledig af van goedkeuring en subsidiëring door de overheid. Eventuele andere uitbreidingsplannen zullen altijd vorm krijgen in overleg met alle betrokkenen. Het is niet onze bedoeling om mee te gaan in een opbod met andere ziekenhuizen voor het grootste gebouw of het grootste ziekenhuis. Wat de patiënt nodig heeft: dat is voor ons de essentie van onze plannen vandaag én morgen.”

Nog tot 15 maart kunnen buurtbewoners en andere geïnteresseerden de startnota inkijken op de website van de stad of bij de dienst ruimtelijke ordening. Op woensdag 13 februari om 18 uur is er een informatievergadering in het auditorium van het AC Auris. Reageren op de startnota kan nu al via het e-mailadres rup@ieper.be of schriftelijk op het adres Ter Waarde 1, 8900 Ieper.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.