In Ieper opent al tweede zaak voor legale cannabis: “Speciaal naar hier verhuisd”

Uitbaters Joran Usal en Leen Bonte bieden in hun zaak legale cannabis aan.
Henk Deleu Uitbaters Joran Usal en Leen Bonte bieden in hun zaak legale cannabis aan.
Na Kortrijk heeft nu ook Ieper zijn cannabiswinkel De Boeren. Het is de tweede zaak in de Kattenstad waar legale cannabis mag worden verkocht. “We zijn zelfs naar Ieper verhuisd”, zeggen de uitbaters. 

De Boeren is de tweede zaak in Ieper die legale cannabis verkoopt. Sinds een tijdje kunnen mensen in parfumeriewinkel Taizo terecht voor dergelijke producten. Nu opende De Boeren in de Boterstraat de deuren. “Wij bieden legale cannabis aan om in potpourri te doen of cannabisolie. Dat laatste is eigenlijk gewoon om te verzamelen. We mogen niets aanbieden voor menselijke consumptie en dan doen we dan ook niet. In Zwitserland is dat anders. Daar kan je de producten die wij aanbieden gewoon in het warenhuis vinden als gezonde tabaksvervanger. Zo ver zijn we echter in België nog niet”, aldus uitbaters Joran Usal en Leen Bonte.

De winkel krijgt vooral nieuwsgierigen over de vloer. Een vrouw springt even binnen om wat info, maar veel wijzer wordt ze niet. “We mogen niet meer informatie geven over het product dan wettelijk toegestaan. Wie meer wil weten, moet het internet raadplegen”, zegt Joran. “We zijn echter met alles in orde en hebben nodige Europese certificaten.” De vrouw koopt dat toch wat olie, maar wat ze ermee gaat doen wil ze niet kwijt.

Spierpijnen

Cannabis heeft twee hoofdbestanddelen, namelijk THC en CBD. THC is de psychoactieve stof in cannabis waar je ‘high’ van wordt. CBD heeft dat effect niet, maar werkt wel gunstig en pijnstillend voor wie lijdt aan spierpijnen of de beschadiging van zenuwen. Cannabis met een THC-waarde van meer dan 0,2 procent wordt door de wet beschouwd als een verdovend middel, waardoor dat niet vrij verkocht mag worden. Cannabis en cannabisolie met een waarde lager dan die 0,2 procent mag dat dus wel. Wietwinkel De Boeren verkoopt cannabisproducten die niet voor consumptie dienen.

“De politie is al bij ons op bezoek gekomen om te kijken of alles in orde is”, zegt Joran. “Ze beloofden nog terug te komen, maar iets illegaals zullen ze hier niet vinden. Van het stadsbestuur hoorden we nog niemand en de reacties van de collega-winkeliers zijn positief. Vroeger woonden we in Kortrijk, maar we zijn zelfs naar Ieper verhuisd en wonen nu boven de zaak.”

De verkochte producten mogen niet worden gebruikt voor menselijke consumptie.
Henk Deleu De verkochte producten mogen niet worden gebruikt voor menselijke consumptie.

In Kortrijk kreeg de winkel meteen de controleurs over de vloer. “Daar namen ze alles mee voor analyse”, aldus de zaakvoerder. “We moesten een paar dagen sluiten, maar ondertussen zijn we daar weer open. De in beslag genomen producten kregen we nog niet terug.”

Naast legale cannabis kan je in De Boeren ook zogenaamde superfood krijgen. “Dat zijn natuurlijke producten boordevol voedingsstoffen. Uniek in België is dat je die hier kan proeven. Ook hebben we het hier leuk ingericht en kunnen mensen iets drinken.”

“Veel uitleg kunnen we niet geven, maar op internet is veel meer uitleg te vinden”
Henk Deleu “Veel uitleg kunnen we niet geven, maar op internet is veel meer uitleg te vinden”
De zaak is gezellig ingericht en er kan ook ter plaatse iets worden gedronken.
Henk Deleu De zaak is gezellig ingericht en er kan ook ter plaatse iets worden gedronken.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sootje Kha

    Ik neem cannabis olie voor rustig te worden en het help

  • Johan Van Biesen

    De 'overheid' kent er niks de ballen van, het is enkel de Indica variant die je een stoned of high effect geeft, de naam zegt het zelf 'in da couch', of in de zetel. Als ik een Sativa variant gebruik kan ik perfect alles doen wat iemand die niets neemt ook kan, je kan perfect functioneren in de dagelijkse sleur. Laat de mensen gerust, geestverruimende producten, zoals cannabis, LSD en DMT, jagen hun schrik aan, omdat men al eens een ander perspectief zou kunnen hebben op het leven.