Ieperse stadsbrouwerij Kazematten viert vijfde verjaardag met muziek en etentjes: “Link met WO I is nooit ver weg”

Pieter Verdonck van brouwerij Sint-Bernardus, Julie Depypere en brouwmeester Koen Hugelier.
Henk Deleu Pieter Verdonck van brouwerij Sint-Bernardus, Julie Depypere en brouwmeester Koen Hugelier.
Brouwerij Kazematten, die vijf jaar geleden werd opgericht, viert feest. Ieper kreeg in 2014 - na meer dan 35 jaar - opnieuw een stadsbrouwerij. Die vond onderdak in de historische kazematten van het Houten Paard, waarmee de link met de Eerste Wereldoorlog gelegd was. De brouwerij draait ondertussen op volle toeren en viert dat met een feestweekend met optredens, etentjes en een opendeurdag.

De stad Ieper kent een rijke biergeschiedenis. Halfweg de zeventiende eeuw waren er bijna dertig brouwerijen en stokerijen. Na de Eerste Wereldoorlog startten nog amper vijf brouwerijen weer op. In november 1976 sloot de laatste brouwerij, brouwerij Vermeulen, de deuren. Maar sinds 2014 telt Ieper met Brouwerij Kazematten opnieuw een stadsbrouwerij. De brouwerij is een samenwerking tussen de families Depypere van St.Bernardus en Ghequire van Rodenbach. “We vonden een onderkomen in een unieke locatie: in de kazematten van het Houten Paard aan de Rijselpoort”, zegt Pieter Verdonck van Sint-Bernardus. Dat is dan meteen ook de link met de Eerste Wereldoorlog. In de brouwerij zijn grote foto’s te zien van hoe de kazematten eruit zagen tijdens de oorlogsjaren.

De naam van het bier Wipers Times verwijst naar een satirisch blad van de Britten dat in Ieper gemaakt werd tijdens WO I.
RV De naam van het bier Wipers Times verwijst naar een satirisch blad van de Britten dat in Ieper gemaakt werd tijdens WO I.

Satirisch blad 

In Kazematten worden vier bieren gemaakt: Saison Tremist, Wipers Times 16, Grotten Santé en Wipers Times 14. “De naam Wipers Times verwijst naar een satirisch blad dat tijdens WO I hier gemaakt werd door de Britten”, legt zaakvoerster Julie Depypere uit. “We hebben het etiket van het bier daarop gebaseerd, maar je ziet er ook een mariadistel op, een van de vier kruiden die in het bier zijn verwerkt. Het recept van de Grotten Santé kochten we aan Pierre Celis, de uitvinder van het witbier. De twee recentste bieren zijn de Wipers Times 16, gebrouwen met vlierbloesem en vlierbes, en de Saison Tremist.” Een saison is een bier uit Henegouwen dat werd gemaakt voor de seizoenarbeiders.

De vier bieren die in brouwerij Kazematten worden gemaakt: Saison Tremist, Wipers Times 16, Grotten Santé en Wipers  Times 14.
Henk Deleu De vier bieren die in brouwerij Kazematten worden gemaakt: Saison Tremist, Wipers Times 16, Grotten Santé en Wipers Times 14.

De man die het brouwproces in goede banen leidt, is Koen Hugelier uit Heule. Koen is laborant van opleiding en werkte bijna tien jaar aan de UGent. In 2009 behaalde de Heulenaar zijn diploma zytholoog (bierkenner, nvdr) en begon hij zelf bier te brouwen. Een paar dagen per week doet hij dat in Ieper en daarnaast heeft hij met Hugel nog zijn eigen brouwerij.

Feestweekend

Brouwerij Kazematten doet het na vijf jaar uitstekend en viert daarom feest. Op vrijdag 13 december staat er een concert van Bloedend Hart gepland. “Voor het concert serveren we twee gerechten”, zegt Pieter. “Die worden verzorgd door het Poperingse cateringbedrijf ‘Wood Meets Food’. De gerechten worden ‘gepaird’ met onze bieren.” Een all-in ticket voor vrijdag kost 25 euro. 

Op zaterdag 14 december is er ‘open brouwerij’ en ‘Kazematten Café’ vanaf 10 uur ’s morgens. “We serveren streekproducten gemaakt op basis van Wipers Times 14.” Tussen 15 en 17 uur zijn er rondleidingen, die je ook buiten het feestweekend kunt volgen trouwens. Best reserveren via visit@kazematten.be. Om 20.45 uur staat een concert van Mirek Coutigny op het programma. De pianist, geboren en getogen in Ieper, creëerde een eigen klankwereld, die gelijkenissen oproept aan Nils Frahm, Ólafur Arnalds en Boards of Canada. Een ticket voor dit concert bedraagt tien euro. Meer info op www.kazematten.be  of www.facebook.com/events/951470148538388/.

Tijdens het verjaardagsweekend kunnen de bezoekers brouwer Koen aan het werk zien. Nog een tip: verwar de brouwerij niet met de gelijknamige brasserie aan de Menenpoort. Brouwerij Kazematten ligt wat verborgen aan Houten Paard in Ieper.

De link met WO I is duidelijk aanwezig in de brouwerij. De foto’s die binnen te zien zijn, werden geselecteerd door Niek Benoot van Hoge Crater Museum in Ieper.
Henk Deleu De link met WO I is duidelijk aanwezig in de brouwerij. De foto’s die binnen te zien zijn, werden geselecteerd door Niek Benoot van Hoge Crater Museum in Ieper.
Een oude drukpers waarmee de krant ‘Wipers Times’ zou kunnen gedrukt zijn.
Henk Deleu Een oude drukpers waarmee de krant ‘Wipers Times’ zou kunnen gedrukt zijn.
De brouwerij heeft ook een zaal waar tijdens het feestweekends de optredens zullen plaatsvinden.
Henk Deleu De brouwerij heeft ook een zaal waar tijdens het feestweekends de optredens zullen plaatsvinden.
Wie nog op zoek is naar een mooi kerst- of nieuwjaarscadeau.....
Henk Deleu Wie nog op zoek is naar een mooi kerst- of nieuwjaarscadeau.....Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.