Ieperlingen mogen gratis fruit plukken: “Het zou zonde zijn ons ‘openbaar’ fruit verloren te laten gaan”

Shepen Valentijn Despeghel plukt peren in de Hommelhofstraat in Ieper.
Henk Deleu Shepen Valentijn Despeghel plukt peren in de Hommelhofstraat in Ieper.
Nu het fruitseizoen is aangebroken, zet Ieper een aantal publieke boomgaarden open voor iedereen die gratis fruit wil plukken. “Het zou zonde zijn ons ‘openbaar’ fruit verloren te laten gaan.”

De stad Ieper plant al een tijdje hoogstammige fruitbomen en notelaars aan in haar parken en groene zones. Voorbeelden daarvan zijn te vinden langs de Wieltjesgrachten en op verschillende plekken in het vestinglandschap. Ieperlingen kunnen voortaan op vier plaatsen vrij fruit plukken:

- De boomgaard van het Hoornwerkpark aan de Ieperse camping. De plaats is te bereiken vanaf de Leopold III-laan, de Citadelstraat of de Vaubanstraat.

- De boomgaard in de Hommelhofstraat, op de gedempte zwaaikom langs de Vaart Ieper-Komen.

- Verschillende fruitbomen in het Ketelkwaad, het nieuwe vestinggebied langs de Majoorgracht.

- De notelaars langs beide Wieltjesgrachten.

In deze boomgaarden en boomrijen groeien verschillende soorten appels, peren, okkernoot en mispel. De meeste appels en peren zijn nu rijp, met wat verschillen tussen de verschillende rassen. De okkernoten zullen begin oktober rijp zijn, de mispels pas in december, na de eerste nachtvorst.

Afspraken

Dat rijpe fruit mag je dus vrij oprapen of plukken. Het stadsbestuur vraagt wel een aantal afspraken te respecteren: per persoon mag je maximaal vijf kilogram fruit verzamelen, dat is ongeveer één fruitkistje. Je mag het fruit alleen plukken met de hand of met een plukzak, eventueel voorzien van een verlengbare steel, fruit afslaan met stokken is verboden. De bomen mogen niet beschadigd worden, daarom is het verboden in de bomen te klimmen of ladders te gebruiken. Tenslotte is het fruit alleen voor eigen gebruik en mag het niet verkocht worden.

Oproep naar particulieren

“Het zou zonde zijn ons ‘openbaar’ fruit verloren te laten gaan”, legt schepen van Landschap Valentijn Despeghel de reden voor het initiatief uit. “Daarom willen we dit delen met onze stadsgenoten. Daarnaast hopen we dat ook particulieren die een teveel aan fruit aan hun bomen hebben, zich inschrijven op de website Goedgeplukt.be. Daar kun je stadsgenoten uitnodigen om jouw fruit te plukken en gaan we samen verspilling tegen. We willen hiermee meer circulaire economie stimuleren, waarbij goederen en voedsel op alternatieve, niet-financiële wijze (her)verdeeld worden.”

Het Ieperse initiatief kadert binnen de actie ‘goedgeplukt’ van de Vlaamse Regionale Landschappen, ondersteund door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Via deze actie kunnen eigenaars van boomgaarden die fruit op overschot hebben, zich kenbaar maken aan mensen die geïnteresseerd zijn om dit fruit-op-overschot te plukken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.