Ieper zendt dameskoers live uit tijdens Gent-Wevelgem: “Vrouwenwielrennen zit ongelofelijk in de lift”

Net als vorig jaar rijden de renners door de Menenpoort tijdens de passage in Ieper.
Belga Net als vorig jaar rijden de renners door de Menenpoort tijdens de passage in Ieper.
Ieper maakt zich stilaan weer op voor de jaarlijkse koershoogdag met op zondag 31 maart Gent-Wevelgem en de Kattekoers. Die dag staat er naast enkele wedstrijden ook heel wat randanimatie gepland. Maar ook in Heuvelland zit de koersliefhebber op de eerste rij om de wedstrijd te volgen.

De wielerwedstrijd Gent-Wevelgem is dit jaar aan zijn 81ste editie toe. In Ieper kijken heel wat koersliefhebbers al uit naar het wielerfeest. “Het wordt een editie om in te kaderen”, zegt Griet Langedock van de organisatie. In de voormiddag staan in Ieper al enkele wedstrijden op de agenda. Om 8.40 uur rijden de junioren de Grote Prijs André Noyelle en rond 11 uur schieten de beloften uit de startblokken voor de Kattenkoers. “Tussendoor gaan ook de Elite Dames van start”, weet Langedock. “Nieuw dit jaar is de livestream van de dameskoers, vanaf het begin tot de tv het overneemt. Vrouwenwielrennen zit ongelofelijk in de lift en kan op steeds meer aandacht rekenen.”

Koerscafé

Op de Grote Markt in Ieper staat opnieuw een koerscafé opgesteld. “Vorig jaar pasten we onze formule aan en al meteen bleek het een groot succes. Alles is van dichtbij te volgen. De tent is vanaf 13 uur toegankelijk en er is doorlopend een open bar met verzorgde catering. In de vip-zone heb je mooi zicht op de koers. De kaarten vliegen de deur uit.”

Jonge wielerliefhebber

In de schaduw van de Lakenhalle is ook aan de jonge wielerliefhebber gedacht. “Onder begeleiding van de Vlaamse Wielerschool kun je onder de noemer ‘Kidz on Wheelz’ een eigen Gent-Wevelgem betwisten”, legt Thieme Van Ruymbeke van de Vlaamse Wielerschool uit. “Er is een wielerinitiatie, waarbij we de behendigheid testen en jongeren kunnen rond de markt fietsen. Daarnaast maken ze kans op een ‘meet and greet’ met de winnaars van Gent-Wevelgem, zowel de profrenners als de junioren en nieuwelingen.” Kidz on Wheelz is gericht op kinderen tussen 4 en 14 jaar en vindt plaats tussen 12.30 en 17 uur. Deelnemers moeten zelf een fiets meebrengen. Door het grote succes wordt er ook in Wevelgem een Kidz on Wheelz georganiseerd.

Kemmelberg

Niet alleen in Ieper vindt de koersliefhebber zijn gading, ook op de Kemmelberg bijvoorbeeld zal er heel wat animo zijn. “Daar zit je in het middelpunt van Vlaanderens meest iconische kasseienhelling met vijf passages”, besluit Langedock. “Ook aan de Baneberg organiseren we een arrangement, maar dat is al uitverkocht.”

Leuk is dat de organisatoren een kaartje voorzien met oorlogsmonumenten en militaire begraafplaatsen langs het parcours. Zo maken ze de link met WO I en Flanders Fields wat tastbaarder. Meer info op www.gent-wevelgem.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.