Ieper zaait bloemenweides in: “Goed voor insecten en goed tegen uitdroging tijdens warme zomers”

Project ‘Zoemrijk Grasland’ krijgt vorm

Schepenen Ives Goudeseune (Openbaar Domein) en Valentijn Despeghel (Natuur en Landschap) samen met Lieven Stubbe (dienst landschap) en Dieter Vande Vyvere (groendienst) zaaien een veldje in met bloemenzaad.
Stad Ieper Schepenen Ives Goudeseune (Openbaar Domein) en Valentijn Despeghel (Natuur en Landschap) samen met Lieven Stubbe (dienst landschap) en Dieter Vande Vyvere (groendienst) zaaien een veldje in met bloemenzaad.
De stad Ieper blijft inzetten op groene projecten. Zo worden nu enkele grasvelden ingezaaid om ze dan om te vormen tot hooilanden. “Die slaan veel CO2 op en houden vocht beter vast in de bodem. Ze helpen dus tegen de uitdroging van de grond tijdens de steeds drogere zomers.”

“In ons landschap verdwijnen steeds meer hooilanden met wilde bloemen”, zegt schepen Valentijn Despeghel. “Dat is ook nefast voor insecten. Vlinders en bijen kunnen niet of moeilijk overleven zonder wilde bloemen. Ook voor vogels, egels, muisjes of eekhoorn zijn bloemenweides en hooilanden belangrijk om voedsel te vinden. Hooilanden zijn daarnaast ook een betere vuist tegen de klimaatopwarming dan kortgemaaide grasvlaktes: ze slaan meer CO2 op en houden vocht beter vast in de bodem. Met andere woorden ze helpen tegen de uitdroging van de grond tijdens de steeds drogere zomers.”

Streekeigen bloemen

Daarom kunnen steden en gemeenten rekenen op de steun van de provincie West-Vlaanderen - het project ‘Zoemrijk Grasland’ - en het Regionaal Landschap Westhoek. “De stad Ieper ging graag in op dit aanbod en zocht een reeks grasvelden uit om bloemen uit te zaaien en om te vormen tot hooiland. Die geven volgend jaar niet alleen meer kleur, maar ook meer biodiversiteit in en om Ieper”, weet de schepen. De vier velden liggen in Zillebeke, Vlamertinge, Ieper en Sint-Jan.

Ieper wil meer bloemenweides en hooilanden, met onder andere klaprozen en andere streekeigen bloemen.
Benny Proot Ieper wil meer bloemenweides en hooilanden, met onder andere klaprozen en andere streekeigen bloemen.

In natuurgebied De Vijvermeersen, tegenover ontmoetingscentrum In ’t Riet in Zillebeke, zijn onlangs grondwerken uitgevoerd. De bodem moest hersteld worden, wat de ideale gelegenheid was om het gebied herin te zaaien. “We hebben gekozen voor een speciaal mengsel van streekeigen bloemzaden die makkelijk op de vochtige kleigrond kunnen groeien”, gaat Despeghel verder.

Kleine ratelaar

In Vlamertinge kregen een paar ruige graslandjes bij het waterbekken in de Cerfstraat een grondige maaibeurt. Nadien werd de bodem bewerkt en ingezaaid met een mengsel van streekeigen bloemzaden, waaronder een flink deel kleine ratelaar. De ratelaar is een speciale bloem die als halfparasiet de groei van grassen in toom houdt. Daardoor krijgen bloemen meer kansen om zich te ontwikkelen.

Deze methode werd ook toegepast in het Ketelkwaad, het nieuwe park langs de buitenvestingen tussen de Oudstrijderslaan en de Majoorgracht. Naast de ratelaar, met mooie gele bloemen van mei tot september, werden hier eenjarige bloemen, zoals klaproos en korenbloem, ingezaaid en een uitgebreide selectie van meerjarige, streekeigen bloemen.

Ten slotte werden twee stukken van het centrale grasveld in de woonwijk Sint-Bartholomeusstraat in deelgemeente Sint-Jan omgevormd tot bloemenweides. Eerst werden de graszoden afgeschraapt, zodat de bloemzaden vlot kunnen ontkiemen op de kale bodem. Vorige week werd daar ingezaaid. De middenstrook blijft beschikbaar als speelveldje. De financiering van deze vier projecten is netjes verdeeld tussen het Regionaal landschap Westhoek en stad Ieper.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.