Ieper wil toegankelijkheid voor mensen met een beperking verbeteren

Ieper moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor rolstoelgebruikers.
Henk Deleu Ieper moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor rolstoelgebruikers.
De stad Ieper reikt mensen met een beperking de hand en gaat vanaf nu advies inwinnen van een toegankelijkheidsraad. “We willen de toegankelijkheid in onze gebouwen verbeteren. Iedereen is gebaat bij een veilige en comfortabele leefomgeving.”

De stad Ieper wil een toegankelijke gemeente zijn, waar iedereen makkelijk toegang heeft tot gebouwen, publieke ruimtes, dienstverlening en communicatie. “Iedereen moet comfortabel kunnen wonen, leren en werken, dagelijkse activiteiten uitvoeren, zich verplaatsen en zich ontspannen”, zegt schepen Ives Goudeseune. “Ook inwoners met een beperking. We willen dus een omgeving creëren die voor iedereen toegankelijk is. Zowel voor rolstoelgebruikers, slechtzienden en slechthorenden, maar ook voor ouders met een kinderwagen.”

Stuurgroep

De stad gaat daarom voortaan het advies inwinnen van een toegankelijkheidsraad. “Daarin zetelen dertig mensen die samen met de stad nadenken over hoe onze stad toegankelijker kan worden”, legt Goudeseune uit. Zo werd de stuurgroep Toegankelijkheid opgericht en ambtenaar Cathérine Lamaire werd aangesteld als coördinator en aanspreekpunt. “Daarnaast gaat een adviesraad van start, waar mensen zich vrijwillig kandidaat voor konden stellen. Die raad is voor het eerst samengekomen op 25 september en er waren al meteen dertig mensen geïnteresseerd. Deze groep gaat regelmatig samenkomen en nadenken over de toegankelijkheid in de stad.” Goudeseune kreeg de bevoegdheid Toegankelijkheid toegewezen, een primeur in de bevoegdheden van het schepencollege.

Tips

“Samen met de stuurgroep willen we de toegankelijkheid in alle facetten verbeteren”, gaat de schepen verder. “Ook van de adviesraad verwachten we heel wat inbreng, voorstellen en voorbeelden hoe we dit best doen. De leden van de adviesraad kunnen ons tips geven en ons op dingen wijzen die we zelf over het hoofd zien. Als je een goed beleid wil voeren, is deze vorm van participatie onontbeerlijk. Het gaat tenslotte over het comfort van alle Ieperlingen: iedereen is gebaat bij een gebruiksvriendelijke, veilige en comfortabele leefomgeving.”

De stad werkt nauw samen met Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. “Deze organisatie zoekt uit hoe toegankelijkheid ingebed kan worden in het stedelijk beleid. Ze doet dat bijvoorbeeld door de stad tips te geven als we nieuwe straten en pleinen aanleggen of stadsgebouwen inrichten”, besluit de schepen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.