Ieper schrijft wedstrijd uit voor een kunstwerk in de natuur

Juryvoorzitter Jan Yperman en schepen Valentijn Despeghel  aan de boomgaard.
Christophe Maertens Juryvoorzitter Jan Yperman en schepen Valentijn Despeghel aan de boomgaard.
De stad Ieper organiseert een wedstrijd voor een nieuw kunstwerk op een klein natuurgebied tussen de vaart Ieper-Komen en de Hommelhofstraat. Het kunstwerk komt midden in een boomgaard in de Hommelhofstraat. De bewoners krijgen de eindkeuze. 

In de Hommelhofstraat in Ieper vonden de afgelopen jaren verschillende natuurinrichtingswerken plaats. Zo plantte de stad er een boomgaard met fruitbomen aan die aansluit bij de vaart en het Bijlanderpad aan de overzijde. “We willen er nu een kunstwerk plaatsen”, zegt schepen Valentijn Despeghel (sp.a). “Het kunstwerk moet de beleving van de site versterken.”

Eindkeuze

Via een wedstrijd wil de stad een origineel kunstwerk selecteren dat een eenheid vormt met de omgeving van de boomgaard en dat bij voorkeur aansluit bij het water. “Jan Yperman, de voormalige directeur van cc De Steiger in Menen, is voorzitter van de jury”, gaat de schepen verder. “Het eindoordeel wordt echter overgelaten aan de bewoners van de Hommelhofstraat. Ze mogen kiezen uit drie geselecteerde werken.” 

Voowaarden

De winnaar krijgt 7.500 euro om het project te realiseren. “De nieuwe creatie moet duurzaam zijn, maar ook weer- en windbestendig, veilig en kindvriendelijk”, zegt juryvoorzitter Jan Yperman. De wedstrijd staat open voor iedereen ouder dan 18 jaar en woonachtig in Ieper of in de stad Ieper geboren. Ook leerlingen en leerkrachten van dé Academie mogen deelnemen en ook deelnemen in groep is toegelaten. Kandidaten kunnen zich inschrijven voor 30 oktober per mail naar cultuurbeleid@ieper.be of per post naar Commissie Kunst in de Openbare Ruimte, Ter Waarde 1 in Ieper.

De documenten die moeten worden binnen gestuurd zijn:

- Personalia deelnemer(s): naam + voornaam + volledig adres + telefoon + mailadres.

- Kopie van identiteitskaart. Bij groepsdeelname volstaat kopie van ID-kaart van de verantwoordelijke.

- Een korte toelichting van max 1 blz met inhoudelijke duiding van het voorgestelde kunstwerk.

- Technische specificaties over het voorgestelde kunstwerk moet volgende elementen bevatten: een duidelijke schets (format A4), de precieze afmetingen, soort materiaal, handleiding voor plaatsing en verankering en onderhoud van het kunstwerk, eventueel foto’s. 

“In december maken we de winnaar bekend”, zegt Despeghel. “Het bekroonde kunstwerk moet door de kunstenaar op zijn plaats gezet worden tegen uiterlijk 1 juni 2021. De bekroonde kunstenaar ontvangt een eerste schijf van 3.750 euro bij de bekendmaking en de rest van het bedrag na de realisatie van het werk. De jury oefent controle uit op het verloop van de uitvoering en de plaatsing.”