Ieper installeert speciale nestkastjes voor gierzwaluwen

Onder andere schepen Valentijn Despeghel en Lieven Stubbe hielpen bij het ophangen van de kastjes.
Stad Ieper Onder andere schepen Valentijn Despeghel en Lieven Stubbe hielpen bij het ophangen van de kastjes.
Toen zwaluwen door verbouwingen aan rusthuis Nazareth hun nestjes verloren, leken ze op de dool. Stad Ieper installeert nu speciale nestkastjes om ze opnieuw een plek te geven om te broeden. 

De gierzwaluw is een typische stadsvogel die in Ieper op tien plaatsen broedkolonies van 5 tot 25 nesten kent. “Deze interessante zomervogel verblijft hier van begin mei tot begin september en verdwijnt dan weer naar Afrika”, weet Lieven Stubbe van de dienst Landschap. “Gierzwaluwen vliegen bijna hun hele leven lang en komen enkel ‘aan land’ om te broeden. Alle andere levensfuncties worden vliegend uitgevoerd.”

De gierzwaluw is beschermd bij wet en mag niet gestoord worden tijdens het broedseizoen.
Natuurpunt De gierzwaluw is beschermd bij wet en mag niet gestoord worden tijdens het broedseizoen.

Bovenaan de gevels op de binnenkoer van het gewezen godshuis en rusthuis Nazareth in Ieper, tussen de Rijselstraat en de Bukkerstraat vlakbij de ‘put’ van de vestingen, woonde tot de verbouwingswerken van enkele jaren geleden een vaste kolonie gierzwaluwen, met ongeveer vijftien nesten. De vogels broedden er in de smalle holtes onder de dakranden. Door de grote renovatie- en herinrichtingswerken verdwenen deze nestplaatsen. “Gierzwaluwen aanvaarden echter ook geschikte nestkasten, die hoog tegen gevels geplaatst worden, als vervanging voor hun verdwenen broedplaatsen”, zegt Stubbe. “Zo heeft de stad al tien nestkasten opgehangen in de Sint-Niklaasstraat en vijftien kasten op de hoge gevel van het Instituut Immaculata in de Wenninckstraat. Beide projecten herbergen jaarlijks tussen twintig en dertig broedkoppels.”

Vorig jaar maakte directeur Hans Vandenbroucke van het Vrije LCB, dat gehuisvest is in een vleugel van het vernieuwde Nazarethcomplex, er de milieudienst en leden van de milieuraad attent op dat de gierzwaluwen nog jaarlijks terugkeren naar hun vertrouwde broedplaats aan Nazareth, maar geen geschikte broedplaats meer vonden. Daarop nam de stad initiatief. De technische dienst timmerde dertig nestkasten, speciaal ontworpen voor gierzwaluwen, ineen. Vrijdag werden ze bovenaan de hoge gevels op de binnenkoer van het Nazareth opgehangen.

De stad installeert speciale nestkastjes voor gierzwaluwen.
Stad Ieper De stad installeert speciale nestkastjes voor gierzwaluwen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.