Ieper herdenkt atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki

De burgemeester van Hiroshima legt de krans neer namens de Mayors for Peace in 2015.
Eric Flamand De burgemeester van Hiroshima legt de krans neer namens de Mayors for Peace in 2015.
Stad Ieper en Mayors for Peace roepen alle Ieperlingen op mee te doen aan de herdenking van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. Op 6 en 9 augustus is het 74 jaar geleden dat de Japanse steden getroffen werden door een kernwapen.

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook de stad Ieper lid van is. De organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki om, in solidariteit met steden uit heel de wereld, te pleiten voor nucleaire ontwapening. Wereldwijd telt de organisatie 7.772 steden in 163 landen. In België zijn 375 steden en gemeenten lid van het netwerk. De stad Ieper is sinds vorig jaar, op vraag van burgemeester Matsui van Hiroshima, de ‘hoofdstad’ voor België. Burgemeester Emmily Talpe heeft het initiatief genomen om alle leden op te roepen om deel te nemen aan de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus.

Op vraag van Talpe nemen honderd Belgische steden en gemeenten deel aan het herdenkingsinitiatief. Daarbij zal de Mayors for Peace-vlag gehesen worden op dinsdag 6 augustus om 8.15 uur. De vlag wordt vervolgens gestreken op vrijdag 9 augustus om 11.02 uur, de twee tijdstippen waarop twee bommen de twee steden vernielden. Bommen Little Boy (Hiroshima) en Fat Man (Nagasaki) maakten 140.000 en 70.000 slachtoffers. 

In Ieper zal de vlag gehesen worden op het pleintje op de hoek van het Sint-Maartensplein en het Vandenpeereboomplein. Alle Ieperlingen worden uitgenodigd om de plechtigheid bij te wonen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.