Ieper, Dikkebus, Vlamertinge, Zillebeke en Boezinge krijgen nieuw geboortebos

Ook dit jaar worden weer nieuwe geboortebossen in Ieper en de deelgemeenten aangeplant.
Henk Deleu Ook dit jaar worden weer nieuwe geboortebossen in Ieper en de deelgemeenten aangeplant.
Voor het 21ste opeenvolgende jaar gaat de stad Ieper geboortebomen aanplanten in samenwerking met de Gezinsbond. Op zaterdag 29 februari worden op vijf locaties bomen geplant. 

Ieper krijgt een nieuw geboortebosje in de Hommelhofstraat. “Er worden 1.050 streekeigen bomen en struiken - acht verschillende soorten - aangeplant”, weet schepen van Landschap Valentijn Despeghel. “Deze aanplanting sluit aan op de boomgaard aan de overkant, die in 2004 werd aangeplant.”

De gezinnen uit Vlamertinge en Elverdinge worden uitgenodigd om een zomereik te planten langs de nieuwe wandeldreef die in de toekomst Vlamertinge zal verbinden met de Galgebossen in Elverdinge. Tussen de bomen worden ook heggen geplant. “In Dikkebus gaan we een geboortebos planten aan de Kemmelbeek, vanaf de brug over de Hallebaststraat-Vierstraat richting Dikkebusvijver”, zegt de schepen. “Daar komen 32 hoogstammige zwarte populieren. Deze inheemse soort zal de afgestorven canadapopulieren vervangen die in november gerooid werden. Aan de overzijde van de beek wordt een langwerpig bosje aangeplant met 1.600 bomen.”

In Zillebeke worden ook zwarte populieren aangeplant langs een nieuwe dreef in de uitbreidingszone van het Palingbeekdomein, nabij de Bernikkewallestraat. “In Boezinge werken we verder aan de aanplanting van lindebomen in de brede wegbermen langs de Westkaai, voorbij het sas richting Ieper, aansluitend op het geboortebos van 2019”, besluit de schepen. “De stad hoopt op een ruime interesse om deze waardevolle plantprojecten samen te kunnen realiseren.”