Hitte in de Westhoek teistert zowel medewerkers Festival Dranouter als Ieperse terrasjes

De vrijwilligers die helpen bij de opbouw van Festival Dranouter zijn blij met wat verfrissing.
Henk Deleu De vrijwilligers die helpen bij de opbouw van Festival Dranouter zijn blij met wat verfrissing.
In de Westhoek steeg de temperatuur donderdag, net als op vele andere plaatsen in het land, tot veertig graden Celsius. Dat bleef niet zonder gevolgen: enkele terrasjes op de Ieperse Grote Markt bleven tijdens de warmste momenten van de dag gesloten. In Dranouter kenden de vrijwilligers die helpen aan de opbouw van het festival een hitteplandag.  

Voor de vrijwilligers die meehelpen aan de opbouw van Festival Dranouter was het donderdag serieus puffen geblazen. “We zijn vanmorgen vroeger begonnen met het optrekken van de Palacetent om de eerste hitte voor te zijn”, zegt Partriek Louagie (65) uit Ieper. “Normaal beginnen we te werken rond 8.30 uur, maar nu gingen we al vanaf 7 uur aan de slag. De temperatuur mat toen 22 graden. In anderhalf uur stond de tent recht. Op dat moment gaf de thermometer al 27 graden aan.” In de namiddag hielp Patriek nog met afsluitingen plaatsen. “We konden de metalen verbindingsstukken niet meer met de blote hand vastnemen, zo warm. We moesten daarom handschoenen aantrekken.” Patriek zegt vandaag nog in hitteplanmodus te werken. “Maar als het wat koeler wordt, schakelen we een versnelling hoger.”

De organisatie, die zegt op schema te zitten in aanloop van het festivalweekend, laat haar medewerkers niet aan hun lot over. “We hebben iedereen een flesje gegeven dat kan bijgevuld worden met water”, aldus directeur Bavo Vanden Brouck. “In de wagentjes waarmee we ons op het terrein verplaatsen, zit een bidon van 10 liter.” De vrijwilligers werden ook verrast met ijsjes, meegebracht door een jong gezin.

In Dranouter kregen de vrijwilligers een ijsje.
Henk Deleu In Dranouter kregen de vrijwilligers een ijsje.
en dat was meer dan welkom.
Henk Deleu en dat was meer dan welkom.
Er werden ook andere middelen aangewend om te verfrissen.
Henk Deleu Er werden ook andere middelen aangewend om te verfrissen.

Ieperse Grote Markt 

Niet alleen in Dranouter was de hitte een verstoorder van de normale orde, ook in Ieper bleek dat het geval. Zo besloten de uitbaters van verschillende horecazaken op de Grote Markt hun terrasjes pas om 17 uur te openen. Dat was onder meer het geval bij De Kollebloeme en Brasserie Petrus, gelegen aan de zuidkant van de Grote Markt. “Het is voor de klanten gewoon veel te warm om op het terras te zitten”, zegt uitbaatster Suzannah Declercq van Brasserie Petrus. “In de zaak zelf is er airco, maar daarmee redden we het vandaag niet. Ook voor het personeel is het trouwens niet te doen. We besloten daarom om pas later op de dag te openen. Het is niet de eerste keer dat we dit doormaken, vorig jaar was onze terras eveneens een paar dagen gesloten wegens te warm.”

Aan de overkant van de Grote Markt is er meer schaduw en zit er wel volk op de terrasjes. Dat is onder meer het geval in Les Halles. “Toch houden wij ook rekening met deze extreme temperaturen”, zegt uitbater Chris Bevernage. “Ik laat het personeel in kortere shiften werken. In het café en in de zaal achteraan is het nog te doen, omdat we daar airco hebben. In de keuken daarentegen is het echt heet. Maar bon, vandaag (donderdag, red.) is het de warmste dag zeker?”

Suzannah Declercq van Brasserie Petrus opent haar terras pas om 17 uur. “Veel te warm”.
Henk Deleu Suzannah Declercq van Brasserie Petrus opent haar terras pas om 17 uur. “Veel te warm”.

De stad Ieper geeft op haar website enkele tips tegen de warmte. “Zorg dat je altijd water bij je hebt, drink regelmatig en voor je dorst hebt. Vermijd alcohol en gesuikerde dranken. Bewaar inspanningen voor de koelere momenten van de dag. Zorg ook voor anderen, ga op warme dagen extra langs of bel regelmatig. Let ook goed op huisdieren”, zijn slechts enkele zaken waarmee mensen best rekening houden.

Enkele terrassen bleven gesloten door de hitte.
Henk Deleu Enkele terrassen bleven gesloten door de hitte.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.