Hilarisch: buurman plaatst reuzenkip naast gigantisch ei in provinciaal domein

De buurman heeft deze kip naast het kunstwerk ComingWorldRememberMe gezet.
Henk Deleu De buurman heeft deze kip naast het kunstwerk ComingWorldRememberMe gezet.
Op het provinciaal domein De Palingbeek in Zillebeke is een grote kip opgedoken, net naast de permanente installatie ComingWorldRememberMe. Het beeld, dat bij een buurman staat, tuurt vol aandacht naar het reuzenei dat deel uitmaakt van de WO I-sculptuurtjes. “Wel grappig”, stelt kunstenaar Koen Vanmechelen. “Het is een vorm van vrije meningsuiting.” Maar niet alle bezoekers zien er de humor van in.

Eerder deze maand werd in het domein De Palingbeek de permanente tentoonstelling ComingWorldRememberMe (CWRM) geopend. Dat kunstwerk van Koen Vanmechelen werd gecreëerd met 200.000 beeldjes, die voorheen deel uitmaakten van het tijdelijke kunstwerk dat wat verder op de site te vinden was. 

We zijn wat dichter gaan kijken, omdat we dachten dat er bij de kip een bordje zou staan met wat uitleg, maar dat bleek niet het geval. Als het als grap is bedoeld, dan is het geen goede

Bezoekers van ComingWorldRememberMe

Het grote oerei stond al in de oorspronkelijke WO I-installatie centraal. Het moest met een grote kraan worden verplaatst, omdat het niet op zijn oorspronkelijke plaats, een natuurgebied, kon blijven staan. De nieuwe installatie ligt in een groenE zone, net naast de oprit van de parking. De provincie West-Vlaanderen investeerde 177.317 euro in de installatie en de bijhorende omgevingswerken. “Uit het grote ei ‘rollen’ de beeldjes op een organische manier, bijna als tijdens een geboorte”, zei kunstenaar Koen Vanmechelen bij de opening van het monument. “De sculpturen zijn de kinderen van een gescheurde wereld. Het geheel vormt een wereldkaart, alle continenten zijn met elkaar verbonden. De beeldjes zelf vormen de sokkel. Ze ondersteunen elkaar, staan op elkaars schouders, de groten schragen de kleintjes.”

Ei beschermen

Een buurman plaatste nu een grote kip aan de rand van zijn tuin. Die richt zijn nieuwsgierige blik op het grote oerei. Met de actie van de buur kan Vanmechelen best wel lachen. “Het is een vorm van vrije meningsuiting en dat is belangrijk.  De relativering van een zwaar onderwerp is altijd wenselijk in een maatschappij ”, zegt hij. 

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, burgemeester Emmily Talpe en kunstenaar Koen Vanmechelen tijdens de inhuldiging eerder deze maand.
BELGA Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, burgemeester Emmily Talpe en kunstenaar Koen Vanmechelen tijdens de inhuldiging eerder deze maand.

Maar niet alle bezoekers kunnen de humor smaken. “Wel een beetje vreemd”, zeggen twee mensen die ComingWorldRememberMe bezichtigen. “We zijn wat dichter gaan kijken, omdat we dachten dat er bij de kip een bordje zou staan met wat uitleg, maar dat bleek niet het geval. Als het als grap is bedoeld, dan is het geen goede. Dit is nu niet de geschikte locatie om zoiets te doen.” Op de sociale media zijn de meningen verdeeld. Geen respect voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, luidt het. Maar ook: “Een kip beschermt haar eieren, als dat de context is die de buur wil maken, vind ik het een heel geslaagde actie”, zegt Greg Tack op Facebook. 

We kunnen niet veel doen, want de kip staat op privéterrein

Jurgen Vanlerberghe

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (sp.a) heeft de mensen van De Palingbeek gevraagd om eens te luisteren bij de initiatiefnemer. “We zullen eens polsen wat zijn bedoeling is en of de kip er lang zal blijven staan. We kunnen niet veel doen, want de kip staat op privéterrein", stelt Vanlerberghe.

het ei werd gemaakt door buren Marlies Boink (48) en Hugh Shipman (55). De kip werd gemaakt uit kippengaas, papier-maché en lijm. De kip werd op een sokkel bij de haag geplaatst en is op die manier bijna 2.5 meter hoog. Volgens de makers is de kip bedoeld als ludieke aanvulling van het kunstwerk. 

De kip tuurt over de haag.
Henk Deleu De kip tuurt over de haag.77 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steven De Prins

  Is leuke reactie op het ei

 • lydia dhooghe

  Humor kan de wereld beter maken ................ aub laten staan. Tof tof

 • Marc Van Male

  Ik vind het leuk. Geslaagd !

 • ro butzen

  Gewéldig!

 • jos indigne

  De kip of het ei wie was er nu eerst ??? Ik vind de kip wel mooier dan het ei