Heel wat wagens uit de bocht, maar niemand gewond

Rally van Ieper trekt weer duizenden toeschouwers

Davy Vanneste is een van de racers die het mooie weer maakt op het parcours.
Flamand Davy Vanneste is een van de racers die het mooie weer maakt op het parcours.
Freddy Loix heeft voor de vijfde keer op rij de Rally van Ieper gewonnen. Duizenden mensen volgden de spannende strijd tussen de grootheden van de rallysport. En hoewel verscheidene wagens uit de bocht gingen, verliep de rally zonder grote incidenten.

Drie dagen lang werd het duel tussen Freddy Loix en de Fransman Stéphane Lefebvre met argusogen gevolgd. Die laatste zette op zaterdag strakke tijden neer, waardoor hij de voorsprong die Loix op hem had, wist te beperken. Loix voelde de hete adem van de Fransman in zijn nek, tot diens versnellingsbak het liet afweten. Tijdens de chronorit in Hollebeke gaf de Citroën DS3 R5 van de Lefebvre plots de geest, waardoor hij zijn podiumplaats moest afstaan aan Kris Princen, die tweede werd. Hiermee werd Loix voor de vijfde keer op rij winnaar, tegelijk zijn elfde overwinning in de kattenstad. Hij behoudt zijn titel als Koning van Ieper.


Melissa Debackere uit Wervik werd de koningin van de pechvogels. De Wervikse stond op de veertiende plaats, maar reed lek op de KP bij Kemmel en moest opgeven. Op datzelfde parcours viel ook de acteur Peter Bulckaen uit. De Geluwenaar, die deelnam aan de Geko Classics Historic Rally was pas aan zijn tweede klassementsproef toe, toen zijn Audi Quattro van de baan ging.


Alain Penasse, manager van Superstage, de organisatie die de rally draagt, had voorspeld dat dit de veiligste rally ooit zou worden. En hij hield woord, want niettegenstaande tal van auto's van de weg gingen, raakten geen toeschouwers gewond. Gevaarlijke situaties waarbij amateurfotografen plat op hun buik langs de weg gingen liggen, of de auto's rakelings langs het publiek scheerden, lijken voorgoed tot het verleden te horen.


"De toeschouwers en fotografen zijn zich duidelijk een stuk bewuster geworden van het gevaar", verklaart Vincent Lannoo (31) uit Menen, de bezieler van de drukbezochte rallywebsite www.vila-racing.be. "Wanneer iemand op een gevaarlijke plek gaat staan, wordt die vaak ogenblikkelijk terechtgewezen door de omstaanders."


Op zaterdagavond was de sfeer optimaal op de Grote Markt. De terrassen zaten afgeladen vol en de mobiele drankstandjes deden gouden zaken. Dankzij de veranderde opstelling van het podium en de viptent, kon iedereen een glimp opvangen van de kampioenen van de rallysport en de randanimatie. Zo gaven onder meer de meisjes van dansschool DanceSpace het beste van zichzelf.


Ook in Boezinge werd tot in de late uurtjes feestgevierd. In het kloppende hart van de Historicswedstrijden, werd de gedoodverfde favoriet Paul Lietaer bekroond als winnaar van de Las Vegas-competitie en nam Christophe Merlevede op het podium in Boezinge de beker van de Geko Classics Ypres Rally in ontvangst.

Op de Grote Markt is veel volk samengekomen voor de aankomst van de wedstrijd.
Flamand Op de Grote Markt is veel volk samengekomen voor de aankomst van de wedstrijd.