GP Jean-Pierre Monseré start in Ieper

KATTENSTAD PROFILEERT ZICH STEEDS MEER ALS WIELERSTAD

De Grote Prijs Jean-Pierre Monseré zal op de Ieperse Grote Markt starten.
Foto Flamand De Grote Prijs Jean-Pierre Monseré zal op de Ieperse Grote Markt starten.
De zesde editie van de elitewedstrijd Grote Prijs Jean-Pierre Monseré start dit jaar op de Ieperse Grote Markt. Het is slechts een van de vele wielerwedstrijden die de afgelopen jaren voor een start of doortocht door de Kattenstad kiest. "We zijn een wielerminnende stad en dat weten organisatoren wel", zegt schepen van Sport, Dominique Dehaene.

De doortocht van Gent-Wevelgem, de start van de Tour de France, de Kattenkoers, Dwars door Boezinge, de Ronde van België, de nieuwe wedstrijd Saint-Omer-Ieper en nu dus ook de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré kiezen voor Ieper als uitvalsbasis voor hun wedstrijd. Daardoor kan de stad zich steeds meer profileren als wielerstad. "We plukken de vruchten van investeringen die in de afgelopen jaren werden gemaakt. We hebben aan aantal heel grote kleppers naar de stad kunnen halen. Denk maar aan Gent-Wevelgem of de Tour de France, en met succes", zegt sportschepen Dominique Dehaene (CD&V). "Daarnaast hebben we een aantal eigen clubs die heel goed zijn in de organisatie van wielerwedstrijden. Dat is ook andere organisatoren in het wielermilieu duidelijk niet ontgaan. We krijgen steeds meer aanvragen voor wedstrijden in onze stad. Zolang het haalbaar en dragelijk is voor onze stad, zonder de inwoners te fel te belasten, staan we daar zeker voor open. Een mooie wedstrijd als de GP Jean-Pierre Monseré is hier zeker welkom."

Veel ervaring

De schepen ziet ook heel wat redenen waarom de organisaties voor de Kattenstad kiezen.


"De stad biedt een mooi decor voor een sportorganisatie, door de vele historische gebouwen. Maar we staan ook bekend als een wielerminnende stad en onze mensen hebben ondertussen heel wat ervaring opgebouwd in de organisatie van wedstrijden. Dat spreekt de organisatoren duidelijk aan."


Ook Rino Vandromme van vzw Mandelzonen, de organisatie achter de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré, moest niet lang twijfelen. "Dit jaar heeft de wielerbond onze wedstrijd opgewaardeerd en daar hoorde voor ons een nieuw parcours bij. Ieper was hierbij een logische keuze. Net als Roeselare, een stad die houdt van wielrennen en waar ze toch al veel grote, mooie wedstrijden mochten ontvangen en heel wat ervaring hebben. Bovendien biedt het ons de kans om nog even uit te wijken naar de heuvelzone in Heuvelland. De perfecte keuze dus en een meerwaarde voor beide West-Vlaamse steden, die met deze wedstrijd verbonden worden", aldus Vandromme.

8 juli

Waar de start en het rennersdorp op zaterdag 8 juli zullen worden opgesteld, wordt nog bekeken. "We moeten rekening houden met de wekelijkse markt. In de komende maanden komt er duidelijkheid." Na de start aan de Grote Markt in Ieper rijden de renners naar Roeselare. Ze keren dan terug naar Ieper, om een lus te maken richting Heuvelland, om daarna weer naar Roeselare te rijden, waar hen nog zeven plaatselijke rondes wachten, voor de aankomst in Beveren-Roeselare.