Gezin zet zich in voor goed doel na zelfdoding 13-jarige zoon: “Ons inzetten tegen pesten is nog te zwaar”

Ramona en haar overleden zoon Lars.
RR Ramona en haar overleden zoon Lars.
Ramona Ruckebusch uit Vlamertinge verloor vier jaar geleden haar 13-jarige zoon Lars Declercq aan zelfdoding, omdat hij de pesterijen op school niet langer aankon. Samen met haar gezin zet ze zich nu in voor Think Pink. “Ons inzetten tegen pesten is emotioneel nog te zwaar, maar toch willen we iets doen met Lars in ons achterhoofd”, vertelt ze.
Ramona en haar zoon Nick tijdens hun eerste wandeling voor Think Pink.
RR Ramona en haar zoon Nick tijdens hun eerste wandeling voor Think Pink.

Het gezin Declercq werd in februari 2015 geconfronteerd met een tragisch verlies. Ramona’s 13-jarige zoon Lars stapte uit het leven tijdens de krokusvakantie. Hij kon de aanhoudende pesterijen op school niet meer aan. “Als gezin proberen we om positief in het leven te staan. Soms lukt ons dat heel goed. Andere momenten valt het ons heel zwaar. We zijn als gezin wel hechter geworden”, vertelt Ramona. Ze is mama van 5 kinderen en één pleegzoon. “We rouwen elk op onze manier. Ikzelf babbel nog heel graag over Lars en kan ook heel goed over die dag en zijn dood spreken, maar ik kies zelf wanneer. Het leven is natuurlijk zwaar zonder hem. Men zegt dat de pijn minder wordt, maar dat is niet waar. Het is even intens, maar hoe je ermee omgaat evolueert. Je zoekt een weg om met dat verlies verder te kunnen gaan. Je ergert je niet meer zo aan dingen. Je geniet van de kleinste zaken, zoals wandelen, een mooie vogel... Momenten samen met het gezin zijn heel belangrijk voor ons.”

Cursus ervaringsdeskundige

Haar verdriet probeert Ramona om te zetten in kracht, maar eenvoudig is het niet. “Ik probeer jongeren te ondersteunen en er op één of andere manier voor hen te zijn. Mijn huidige job als huishoudster voor Ons Tehuis (welzijnsvereniging actief binnen de sectoren Bijzondere Jeugdzorg en Opvoedingsondersteuning, red.) geeft me veel voldoening. Ook overweeg ik om volgend schooljaar een cursus ervaringsdeskundige te volgen. Mijn doel is om er met heel mijn hart te zijn voor mijn gezin, maar ook voor andere jongeren of volwassenen die het nodig hebben. Want van liefde geven krijg je energie.”

Grenzen bewaken

Die kracht en liefde investeren Ramona en haar gezin momenteel in Think Pink. “We wilden ons als gezin inzetten voor het goede doel, omdat we iets terug doen heel belangrijk vinden. Waarom we niets rond pesten doen? Dat gaat nog niet. Kort na Lars’ dood ben ik in scholen op bezoek geweest om een lezing te geven en te praten over Lars, maar dat was emotioneel te zwaar. ‘s Avonds eindigde ik met 39 graden koorts in de zetel. Ooit wil ik nog iets doen omtrent pesten, maar nu moet ik mijn eigen grenzen bewaken. Mijn lichaam zegt dat ik nog even moet wachten”, vertelt Ramona. “We kozen om Think Pink te steunen, want heel veel vrouwen worden ermee geconfronteerd. ”

Lars Declercq stapte uit het leven na aanhoudende pesterijen op school.
Dr. Lars Declercq stapte uit het leven na aanhoudende pesterijen op school.

Wandeling

Afgelopen weekend namen Ramona en haar zoon Nick voor het eerst deel aan een wandeling ten voordele van Think Pink. “Lars was erbij, dat voelden en merkten we. Om meer informatie te krijgen over de wandeling konden we terecht op een website waarin de naam ‘larrsie’ verwerkt zat. In onze ogen geen toeval. Het was voor ons een extra motivatie en teken dat we dit moesten doen.” Volgend jaar staat op 15 maart een deelname aan de North C Walk in Koksijde en op 14 juni The Longest Day in Spa op de agenda. “Om die wandelingen te sponsoren verkopen we verse (vegan) chocomousse en soep. Mijn zoon Nick en dochter Linde wandelen met mij mee. De andere gezinsleden helpen mee achter schermen. We zijn een echt team”, zegt Ramona. “Mijn zoon Nick is een gesloten jongen, maar tijdens de wandeling is hij tot rust gekomen, hebben we gelachen en gepraat over Lars.”

Soep en chocomousse

Volgend jaar wil Ramona grotere afstanden doen. Dit jaar bereidt ze zich daarop voor. “Santiago de Compostella zouden we graag doen, maar daar zijn we nu nog niet klaar voor.” Wie Ramona en haar gezin wil steunen, kan voor 3,5 euro 300 milliliter chocomousse kopen of voor 13 euro één liter. “Alles zit in herbruikbare potten, want we denken ook aan het milieu. Onze soep kost 3 euro per liter en kan afgehaald worden van woensdag tot zondag. Bestellen kan altijd tot maandagavond. In de secundaire freinetschool in Poperinge vind je ons terug op 19 december tijdens de gezellige winteravond met hapjes en drankjes en mooie toonmomenten van de leerlingen. Wij mogen er gratis staan om chocolademousse en soep te verkopen. De winst gebruiken we om te betalen voor onze deelname aan de wandeling voor Think Pink.” Wie wil bestellen, kan dat via ramona1978@outlook.be. Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.