Gewezen vastgoedmakelaar riskeert drie jaar cel

Gewezen Iepers vastgoedmakelaar M.B. (64), die momenteel in Antwerpen woont, riskeert op de rechtbank van Ieper een celstraf van drie jaar voor een hele reeks faillissementsinbreuken. De beklaagde diende tegen iedereen die maar iets met de dossiers tegen hem te maken had, klacht in.

B. is geen onbekende voor het gerecht. De man moest zich onder meer al verantwoorden voor het belagen van een vroegere vriendin. Nu staat hij terecht voor inbreuken bij zijn persoonlijk faillissement. Zo is er sprake van onder meer verduistering, een onvolledige boekhouding en geen aangifte te hebben gedaan van zijn faling binnen de wettelijke termijn.

Over de kop

De makelaar staat ook terecht voor het gelijkaardige feiten bij het over de kop gaan van zijn bedrijf. Hij werd daarvoor eerder bij verstek veroordeeld, maar hij tekende daartegen verzet aan. "Die man heeft er zijn plezier in om problemen te maken", aldus de openbare aanklager.

Vertraging

Volgens de procureur voerde B. allerhande vertragingsmaneuvers uit. Ook maakte hij er een spelletje van om tegen iedereen die van ver of van dicht met zijn dossiers te maken heeft klacht neer te leggen, meer dan 50 in totaal. "Maar hij mag de dans niet ontspringen, ondanks zijn vertragingsmanoeuvres", aldus de openbare aanklager.

Volgens meester Herman Baron, die de beklaagde verdedigt, zijn de rechten van de verdediging geschonden. "De redelijke termijn is overschreden. Het indienen van die klachten is niet illegaal. We vragen de vrijspraak", aldus de raadsman.

Vonnis op 19 november.

(CMW)