Gewezen raadslid Steve Vanneste ontkent racisme na incident met zwarte agent: “Ik wou alleen maar presidenten van Kongo opsommen”

Steve Vanneste
Peter lanssens Steve Vanneste
Gewezen Kortrijks raadslid en ex-cafébaas in Ieper Steve Vanneste moet zich voor de Ieperse rechter verantwoorden voor racistische uitspraken tegen een agent met een donkere huidskleur. De gewezen Vlaams Belanger geeft smaad en weerspannigheid toe, maar ontkent de racistische beledigingen. 

Steve Vanneste uit Marke, die uit het Vlaams Belang werd gezet na allerlei incidenten, riskeert een celstraf van drie maanden met uitstel. De politie had de beklaagde op 14 september 2018 met zijn bestelwagen tegen gehouden aan de rotonde van de Maloulaan en de Haiglaan. Het liep uit de hand en Steve Vanneste slingerde een zwarte agent allerlei racistische uitlatingen naar het hoofd. Hij riep ‘Kabila, Lumumba, Kasavubu en iets in de trend van oelaboelaboela’. Daarna voegde hij er aan toe dat hij de agenten een voor een zou pakken. Vanneste, die nog een café in Ieper heeft uitgebaat, werd opgepakt en legde een positieve alcoholtest af. Het parket dagvaardde hem voor weerspannigheid, smaad aan de politie en racisme. Op de rechtbank stelde het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia zich burgerlijke partij voor een symbolische euro. Volgens de raadsman van het centrum is hier duidelijk sprake van racisme. 

Steve Vanneste hier nog als onafhankelijke in de Kortrijkse gemeenteraad.
Deleu Steve Vanneste hier nog als onafhankelijke in de Kortrijkse gemeenteraad.

Schadevergoeding van 5.000 euro

Dat vindt ook meester Thomas Vandemeulebroucke, die het opneemt voor de agenten. “Het was blijkbaar zeer tegen de zin van de beklaagde dat hij werd tegengehouden door iemand met een andere huidskleur”, zegt meester Vandemeulebroucke. “Vanneste heeft zware racistische uitlatingen gedaan tegen mijn cliënt. Dat er in 2019 nog zulke uitlatingen kunnen gebeuren tegen iemand met een andere huidskleur en dan nog tegen een agent tart alle verbeelding. Alle politiemensen die bij het incident aanwezig waren, vinden dat het om racisme gaat. De beklaagde ontkent dat nu en zegt dat hij gewoon de presidenten van Kongo wou opsommen. We zijn verbouwereerd met wat de verdediging vertelt.” De raadsman vordert een schadevergoeding van vijfduizend euro voor de beledigde agent. Voor twee andere politiemensen wordt een lagere schadevergoeding gevraagd.

Onder invloed van alcohol

Meester Luc Arnou zegt dat Vanneste aan een impulscontrolestoornis lijdt na een val van een trap. “Hij heeft zich verschrikkelijk misdragen, maar is geen racist. Er was geen sprake van aanzetten tot racisme. Iemand Lumumba noemen, is dat een zware belediging?” Volgens de advocaat raakte Vanneste alles kwijt na zijn val - zijn relatie, zijn café - en werkt hij nu in Bulgarije. Vanneste drukte na de feiten zijn spijt uit en zei dat de politie ook maar haar werk doet. “Er zijn verschillende incidenten geweest met Vanneste, maar altijd als hij gedronken heeft. Die mens verdient nog een kans”, vindt meester Arnou, die opschorting van staf vraagt. De openbare aanklager ziet dat niet zitten en vordert drie maanden cel met uitstel en een boete. “Als hij weet dat hij zaken uitspookt als hij gedronken heeft, waarom drinkt hij dan nog?”, zei de procureur. Voor het openbaar ministerie is er wel degelijk sprake van inbreuken tegen de racismewetgeving. Vonnis op 17 juni.

Steve Vanneste kwam eerder al negatief in het nieuws. Vorig jaar in augustus verscheen een filmpje op Facebook, waarop de man in Marke tekeergaat tegen de uitbater van een nachtwinkel. Ook probeerde hij in Ieper twee mensen aan te rijden aan de Menenpoort. Vanneste zetelde een tijdje als onafhankelijke in de Kortrijkse gemeenteraad en was ooit lid van N-VA en Vlaams Belang.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dietmar Greiff

  inderdaad Gaston

 • Gaston FOUBERT

  Jeroen, en wat is het niveau dan van de extreem-linkse rakker? Tijdens betogingen alles kort en klein slaan?

 • Jeroen Beckers

  Het niveau van de gemiddelde extreem-rechtse rakker. Echt het soort figuren om trots op te zijn. Strak in het pak en paling-glad van buiten, stinkende beerput van binnen. Meestal gefrustreerde jongentjes die zwak in het leven staan maar de fout daarvan ligt nooit bij henzelf natuurlijk.

 • Jozef Aertappel

  Wat een dwaas

 • Marla Morgan

  Dat doe ik ook altijd als ik tegengehouden wordt door de politie: presidenten opnoemen, niet dus. Geef dit vervelende type maar eens een goei straf en verplicht naar de AA. Geen compassie bij dit soort herhaaldelijk wangedrag.