Gewezen Kortrijks gemeenteraadslid Steve Vanneste staat terecht voor poging tot doodslag, maar vraagt de vrijspraak

Steve Vanneste, hier nog op de Kortrijkse gemeenteraad, staat voor de rechter in Ieper voor poging doodslag.
Deleu Steve Vanneste, hier nog op de Kortrijkse gemeenteraad, staat voor de rechter in Ieper voor poging doodslag.
Voormalig Kortrijks gemeenteraadslid Steve Vanneste moet zich op de rechtbank van Ieper verantwoorden voor poging tot doodslag op twee Ieperlingen. Vanneste reed met zijn bestelwagen in op het duo. Hij vraagt de vrijspraak. 

Op 21 december 2017 ging Steve Vanneste iets drinken in café ‘De 12 apostelen’ in Ieper. Aan de toog bevonden zich Niels B. en Pablo V. uit Ieper. Het kwam tot een discussie tussen de twee vrienden en Steve Vanneste rond ‘het uitbaten van een café’. Steve Vanneste had toen nog een café in Ieper en ook Niels B. is in de horeca tewerkgesteld.

De discussie mondde uit in meer dan louter verbaal geweld. Er werd met een barkruk gegooid en Steve Vanneste werd in het gezicht gespuwd. De uitbater vond het welletjes en wees het drietal de deur, weliswaar gaf hij de twee vrienden een kwartier voorsprong. Vanneste stapte daarop in zijn bestelwagen en bij het naar huis rijden, zag hij in de Menenstraat in Ieper de twee andere mannen lopen.

Op het voetpad

De Kortrijkzaan reed tot op het voetpad in op het duo. Daarop reed hij tot tweemaal toe achteruit om dan opnieuw naar het tweetal te rijden. Hij stopte toen B. en V. zich achter een pilaar konden verschuilen. De sage was echter nog niet teneinde, want het kwam daarop nog tot een handgemeen tussen de drie mannen.

Voor de openbare aanklager is het duidelijk dat het hier gaat om een poging doodslag. “En we hebben camerabeelden die dat aantonen”, aldus de aanklager. Tegen Steve Vanneste vordert de procureur een celstraf, deels effectief en deels met voorwaarden. Niels B. en Pablo V. kunnen eveneens een straf verwachten voor slagen en verwondingen, want ook zij lieten zich niet onbetuigd.

Mijn cliënt wou die mannen gewoon die schrikken. Hij was kwaad nadat hij in het café werd afgedreigd en in het gezicht gespuwd

Julie Peeters, advocate Steve Vanneste

Steve Vanneste vraagt de vrijspraak. “Het gaat hier echt niet om een poging doodslag”, aldus meester Julie Peelaers. “Mijn cliënt wou die mannen gewoon doen schrikken. Hij was kwaad nadat hij in het café werd afgedreigd en in het gezicht bespuwd. Hij reed trouwens maar heel traag naar die twee mannen toe, waarvan er slechts een lichtgewond raakte.” Ook voor het voor het nadien zwaaien met zijn arm vraagt de man de vrijspraak.

“Als men iemand tot drie keer toe probeert aan te rijden, dan is dat poging tot doodslag”, aldus meester Marc Snick, die Niels B. verdedigt. “Nadien werd mijn cliënt aangevallen en heeft hij zich verweerd. Wettige zelfverdediging.” De zaak staat in voortzetting op 24 oktober.

Steve Vanneste was niet aanwezig op de rechtbank, de man woont al een tijdje in Bulgarije. Hij kwam eerder al in het nieuws met minder fraaie zaken. Zo dook er op een bepaald moment een filmpje op waarin de uitbater van Kortrijkse nachtwinkel de huid wordt volgescholden. Ook maakte hij het te bont tegen een zwarte politieman in Ieper. Steve Vanneste weet eerder zijn agressieprobleem aan het feit dat hij medicatie moet nemen na een val van een trap.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marleen boone

    behoort die ook tot het vlaams belang ???????want dat staat nu niet vermeld