Gepassioneerd WO I-verzamelaar opent uniek boekencafé

DUIZEND BOMMEN, GRANATEN, BOEKEN EN PINTEN IN THE SHELL HOLE

Patrick Indevuyst tussen zijn boeken en obussen.
Foto Flamand Patrick Indevuyst tussen zijn boeken en obussen.
Patrick Indevuyst heeft onlangs een winkel voor tweedehands boeken in de Elverdingestraat geopend. Hij heeft duizenden publicaties over de Eerste Wereldoorlog in de rekken liggen. Een keuze maken uit de collectie kan met een fris pintje of een verse koffie in de hand. Daarnaast kunnen liefhebbers ook een Duitse legerhelm of obus op de kop tikken.

Al van jongs af aan is Patrick Indevuyst uit Boezinge (35) gepassioneerd door de Eerste Wereldoorlog. "Toen mijn vader in onze tuin een verlaten loopgraaf ontdekte, kreeg ik voor het eerst een verroeste bajonet in handen. Ik was amper zeven jaar, maar ik besefte toen al dat de geschiedenis een tastbaar gegeven is. Dat Indiana Jones-gevoel heeft me nooit meer losgelaten. Als kind dwaalde ik rond op de velden, op zoek naar kogels of loden balletjes. Daarmee trok ik naar 'The Shell Hole', een boekenwinkeltje in de D'Hondtstraat. De eigenaar bood me aan om ze te kopen van me, maar ik wilde er liever boeken voor in ruil."

 

Langzamerhand groeide Patricks' verzameling boeken en legerhelmen uit tot een enorme collectie. "Ik ben ooit gestart met een opleiding archeologie aan de Universiteit Gent, maar de focus lag er toen nog op het opgraven met schoffel en truweel. Ik stoorde me aan de beperkte visie die er heerste en was gaan inzien dat mijn interesse eerder bij boeken dan bij grondonderzoek lag. Toen ik opving dat de boekenhandel waar ik in mijn jeugd de deur had platgelopen, over te nemen was, heb ik geen moment getwijfeld. In 2006 opende ik voor het eerst de deuren van mijn eigen 'shell hole'. In datzelfde jaar nog vond ik een meer centraal gelegen pand op de Neermarkt, waar ik mij tot 2013 toelegde op het verdelen van tweedehands boeken, waarbij de focus lag op, hoe kan het ook anders, die Groote Oorlog."

Vernieuwd concept

Drie jaar geleden trok Patrick de deur van zijn boekenwinkel op enkele gevels van het Vleeshuis achter zich dicht. Hij werkte een gloednieuw concept uit en ging op zoek naar een nieuw pand. "Ik wilde er een echt boekencafé van maken. Ik ben op zoek gegaan naar een geschikte locatie, want in mijn vorige winkel was dat niet mogelijk. Sinds kort kan ik mijn klanten een lekkere koffie serveren of een fris pintje schenken, terwijl ze door het ruime boekenaanbod snuffelen." Naast de hopen zeldzame literaire werken, stapels originele postkaarten en unieke stripverhalen staan in The Shell Hole ook verschillende types lege granaathulzen of helmen en zelfs militaire kledingstukken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te koop.

Authentiek materiaal

"Maar wie hoopt om hier wapens te kopen, is eraan voor de moeite. Al het materiaal dat hier uitgestald staat, is authentiek, maar leeg en honderd procent veilig en legaal. Alles wat ik verkoop, heb ik zelf aangekocht en komt dikwijls uit privéverzamelingen. Zelf schatten opgraven zoals Indiana Jones doe ik niet. En als ik twijfel over de aard van een oude granaat, dan neem ik zelf contact op met DOVO, want veiligheid gaat voor alles."


The Shell Hole in de Elverdingestraat is van dinsdag tot zondag open van 11.30 tot 14 uur en van 14.30 tot middernacht.