Gehandicapte jongen in val gelokt door tieners onder mom van seksdate: bedreigd, gekneveld en bestolen

De rechtbank van Veurne.
BELGA De rechtbank van Veurne.
Vier jongeren uit Ieper en Menen riskeren celstraffen tot drie jaar omdat ze misbruik maakten van een jongen met beperking. Ze spraken bij hem thuis in Veurne af onder het mom van een seksdate, maar knevelden en bedreigden hem en beroofden hem van zijn geld, smartphone en bankkaart. Met een nepgeweer dwongen ze hem zijn pincode te geven.

De vier daders waren amper 18 jaar oud op het moment van de feiten. “Ze waren in een chatbox aanwezig om een homoseksueel slachtoffer te vinden en te beroven”, zei de procureur gisterenochtend in de Veurnse rechtbank. “Ze vonden een makkelijk slachtoffer, een jongen met een beperking. Dat maakt de feiten des te verwerpelijker.”

De vier reden op 7 december 2017 om middernacht naar Veurne. “Ze stonden onderweg nog in contact met het slachtoffer. Ze spraken onder meer over bondage. Het slachtoffer wist amper wat dat was, maar liet zich meeslepen”, ging de procureur verder. Beklaagden Damien B. en Akira B. uit Ieper en Niels H. uit Menen gingen binnen in het appartement, terwijl bestuurder Matthew L. uit Ieper in de wagen bleef wachten. “Onder het mom van bondage knevelden ze het slachtoffer op zijn stoel. Pas toen besefte hij wat er aan het gebeuren was. Daarop tapeten de beklaagden zijn mond dicht en deden ze een zak over zijn hoofd.” 

Doodsangsten

De drie doorzochten het appartement en vonden onder meer de bankkaart van het slachtoffer. “Toen hij zijn pincode niet wilde vertellen, zetten ze een nepgeweer tegen zijn hoofd. Het slachtoffer stond doodsangsten uit. Hij dacht dat het een echt pistool was en gaf dan toch zijn pincode. Uiteindelijk maakten de daders zich uit de voeten met geld, een smartphone en de bankkaart. Ze duwden zijn stoel omver en lieten hem op de grond achter. Daarna gingen ze dingen kopen in een nachtwinkel en haalden ze geld af in een bankkantoor”, aldus de procureur. “Enkel een zware gevangenisstraf is hier op zijn plaats. Bovendien zijn twee van de beklaagden al voor gelijkaardige feiten vervolgd bij de jeugdrechter.”

Pas tijdens een kruisverhoor gingen de vier over tot bekentenissen. In de rechtbank hadden ze niet echt een verklaring klaar. “Groepsdruk”, klonk het. “Is dat alles wat jullie te zeggen hebben?”, antwoordde de rechter. De verdediging vroeg daarna de opschorting omdat hun cliënten ‘goed bezig waren en vast werk hadden’. De voorlopig bewindvoerder en de ouders van het slachtoffer vroegen een schadevergoeding. Vonnis op 26 maart.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • virginie leveugle

  Het rechtssysteem in ons land is nt gelijk voor iedereen en dit kan toch nt? Er wordt voor 10 dezelfde feiten soms 10 x een andere uitspraak gedaan of laat mij het zo uitleggen... leg aan 10 verschillende rechters dezelfde zaak voor... Dat zou interessant kunnen zijn Mss goed voor een nieuw programma ‘undercover’ in de rechtbank Jammer genoeg onmogelijk

 • marianne torfs

  Een werkstraf gaan die krijgen 100 uurtjes en 1000 euro schadevergoeding . Het slachtoffer krijgt levenslang een trauma en geen jeugd meer gehad ,maar daar denken de rechters niet aan .dat was de uitspraak na 5 jaar , op 15 jarige leeftijd zoiets meemaken en dat met deze ook gebeuren .

 • Ingrid Anneessens

  @Ivan Godefroot Hun families moeten betalen?! Die gasten waren volwassen op het moment van de feiten, dus moeten ze maar zelf zien te betalen! Een familie wordt hier toch niet mee gestraft voor iets dat iemand doet

 • sylvia cornelis

  Nog maar eens een bewijs dat er een kader moet komen voor sexzorg aan mensen met een beperking en autisme. Om misbruik van deze mensen tegen te gaan. Maar daar wil niemand naar luisteren....

 • Jean-Marc Carton

  riskeren? gewoon de max straf geven!