Geen poging doodslag, wel slagen en verwondingen: gewezen Kortrijks raadslid Steve Vanneste moet vijf maanden de cel in

Steve Vanneste is gewezen raadslid in Kortrijk en baatte vroeger ook een café uit in Ieper.
Henk Deleu Steve Vanneste is gewezen raadslid in Kortrijk en baatte vroeger ook een café uit in Ieper.
Voormalig Kortrijks gemeenteraadslid Steve Vanneste heeft van de rechter in Ieper tien maanden cel gekregen, waarvan de helft met uitstel, omdat hij met zijn bestelwagen op een duo was ingereden. De aanklacht luidde aanvankelijk poging doodslag, maar Vanneste werd uiteindelijk veroordeeld voor slagen en verwondingen.

Op 21 december 2017 ging Steve Vanneste iets drinken in café De 12 apostelen in Ieper. Aan de toog zaten ook Niels B. en Pablo V. uit Ieper. Het kwam tot een discussie tussen hen en Vanneste rond de uitbating van een café. Vanneste was toen zelf nog cafébaas en ook Niels B. werkt in de horeca. De discussie mondde uit in verwijten en uiteindelijk werd zelfs met een barkruk gegooid en Vanneste werd in het gezicht gespuwd. De uitbater van De 12 apostelen wees het drietal daarop de deur, al gaf hij de twee vrienden wel een kwartier voorsprong. Vanneste stapte daarop in zijn bestelwagen, maar onderweg naar huis zag hij in de Menenstraat de twee anderen lopen. De Kortrijkzaan ging op het voetpad rijden en reed op het duo in. Daarbij reed hij tot twee keer toe achteruit om dan opnieuw op de vrienden in te rijden. B. en V. konden zich achter een pilaar verschuilen, waarna hij stopte. Maar nog was het verhaal nog niet voorbij, want het kwam daarna weer tot een handgemeen tussen de drie mannen.

Camerabeelden

Ze verschenen allen voor de rechtbank, waar Vanneste zich moest verantwoorden voor poging doodslag. “We hebben camerabeelden die dat aantonen”, zei de aanklager op de rechtbank. De verdediging van de Kortrijkzaan vroeg de vrijspraak voor de poging doodslag. “Mijn cliënt wou die mannen gewoon doen schrikken. Hij was kwaad omdat hij in het café werd afgedreigd en in het gezicht bespuwd. Hij reed trouwens maar traag naar die twee mannen toe, waarvan er maar een lichtgewond raakte”, reageerde meester Julie Peelaers.

“Als men iemand drie keer probeert aan te rijden, is dat poging doodslag”, vond meester Marc Snick, die Niels B. verdedigde. “Nadien werd mijn cliënt aangevallen en heeft hij zich verweerd. Dat is wettige zelfverdediging.”

Schadevergoeding 

Vanneste was niet aanwezig in de rechtbank omdat hij al een tijdje in Bulgarije woont. De rechtbank veroordeelde Vanneste tot een celstraf van tien maanden, waarvan de helft met uitstel, en een boete, ook deels met uitstel, echter niet voor poging doodslag, maar voor slagen en verwondingen. Hij moet daarnaast ook een schadevergoeding van driehonderd euro betalen. De rechter legde Niels B. een celstraf op van vijf maanden effectief en Pablo V. vier maanden met uitstel. Ook zij moeten een schadevergoeding betalen.

Agressieprobleem

De voormalige Ieperse cafébaas kwam eerder ook al in het nieuws met minder fraaie zaken. Zo dook er een filmpje op waarin de uitbater van een Kortrijkse nachtwinkel de huid wordt volgescholden. Ook maakte hij het te bont tegen een zwarte agent in Ieper. Vanneste wijt zijn agressieprobleem aan het feit dat hij medicatie moet nemen na een val van een trap.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.