Geen manager, wél tournee in Brazilië

WESTHOEKSE METALBAND SCHUDT ZUID-AMERIKA WAKKER

'Turbowarrior of Steel' tijdens een optreden in Oostende.
Christophe Deconinck 'Turbowarrior of Steel' tijdens een optreden in Oostende.
Op tournee in Zuid-Amerika: het is een droom die slechts weinig artiesten in vervulling zien gaan. Zonder agentschap of management slaagden de drie Westhoekers erin om er een reeks concerten vast te leggen. Vanavond

al staan de drie metalheads van


'Turbowarrior of Steel' in São Caetano om de Brazilianen wakker te schudden met een zot feestje.


Wie de Turbowarriors ooit live aan het werk zag, liep nadien ongetwijfeld twee dagen met lichte gehoorbeschadiging en een glimlach op de lippen rond. Op sociale media worden hun optredens als "zotte feestjes" en "wild en hilarisch" bestempeld. Overdag hebben de drie jonge snaken van 'Turbowarrior of Steel' een doodgewone job, maar 's avonds toveren ze hun gitaren en drumsticks tevoorschijn en transformeren ze in 'turbowarriors'. In een fractie van een seconde vullen ze elke concertzaal met complexe drumpartijen en snoeiharde riffs, terwijl het publiek los gaat op songs met mysterieuze titels als 'crabwalk' en 'barfight'.

Jonas, Jorg en Gianni: geen typische metalheads, maar drie speelvogels die zichzelf vooral niet te serieus nemen.
Christophe Deconinck Jonas, Jorg en Gianni: geen typische metalheads, maar drie speelvogels die zichzelf vooral niet te serieus nemen.

Humor centraal

Ook de hilarische videoclips van het trio, die ze vaak hebben opgenomen in of rond de Lockedyze, het café van de ouders van de gebroeders Vandamme in Kemmel, oogsten veel succes op YouTube en sociale media.


"Humor staat centraal bij ons. In contrast tot de meeste metalheads zijn wij eigenlijk een nest speelvogels", vertelt Jonas Vandamme (29), de gitarist uit het gezelschap, die sinds kort in Vlamertinge woont.


Samen met zijn jongere broer, Jorg, die in Boezinge woont en hun 'partner in crime' Gianni Vuylsteker, eveneens uit Vlamertinge, staat Jonas vanavond al in São Caetano (Brazilië) op het podium. Een bijzondere prestatie, want de band kreeg de klus geklaard zonder manager of boekingskantoor. "Dat hebben we te danken aan de leden van Woslom, een Braziliaanse thrashmetalband. Die waren vorig jaar op tournee door Europa en mijn broer, Jorg, heeft er aan de toog een goeie band mee opgebouwd. Van het een kwam het ander en plots nodigden ze ons uit om de grote plas over te steken."

Van 2 tot 17 november tourt de band in de buurt van São Paolo.
repro Christophe Deconinck Van 2 tot 17 november tourt de band in de buurt van São Paolo.

Polen en Tsjechië

Vier jaar geleden pas stond het trio voor het eerst in deze bezetting op het podium. "We gaven onze eerste show in de Bierpompe in Wervik. Al van bij het eerste nummer ging het dak er af. In de daaropvolgende maanden gaven we tal van concerten en ontwikkelden we onze 'partythrash'-stijl, met als absolute apotheose van elke show ons polonaisenummer (lacht). In 2015 namen we onze eerste plaat op : Turbothrash. Een jaar later al kwamen we met de opvolger naar buiten : 'Full Throttle Turbothrash'. Toen hebben we ruim 100 optredens gespeeld, waarvan meer dan de helft in het buitenland. Ze kennen ons al in Polen, Slovenië en Tsjechië en dus binnenkort ook in Brazilië", klinkt het enthousiast.


Niettegenstaande hun wilde uitspattingen op het podium, beloven ze na de shows braaf te blijven. "Telkens we iemand vertellen dat we op tour vertrekken, wordt verondersteld dat we veertien dagen lang zullen leven van seks, drugs en rock-'n-roll. Ik moet iedereen ontgoochelen: wij zijn brave jongens. Tot onze vriendinnen ons achterna komen in de laatste week, zullen we ons beperken tot véél bier en snoeiharde rock-'n-roll. Trouwens, we moeten wat van onze energie sparen voor na de tour, want we zijn van plan om in februari opnieuw de studio in te duiken. Concert- en festivalorganisatoren in België die ons nu al willen boeken mogen ons gerust al bellen om een datum vast te leggen, hoor."


Geïnteresseerde boekers (of wie gewoon een cd wil bestellen), kunnen nu al contact met hen opnemen via turbowarriorofsteel@gmail.com.


Wie hun capriolen wil volgen, surft best snel naar de Facebookpagina van de band.