Gebroken ribben na val in werfput

CAFÉKLANTEN HOREN NOODKREET EN SNELLEN TE HULP

Annemiek ligt in het ziekenhuis met drie gebroken ribben.
Eric Flamand Annemiek ligt in het ziekenhuis met drie gebroken ribben.
Drie gebroken ribben en een hoop kneuzingen. Dat is wat de 52-jarige Annemiek Hennin opliep nadat ze in een werfput donderde. Dat gebeurde op de Kiekenmarkt in Ieper, waar werken bezig zijn. "Mocht ik met mijn hoofd naar beneden zijn gevallen, dan was het nog veel erger afgelopen."

Annemiek Hennin werkte 30 jaar in het buitenland en is pas twee weken terug in haar geboortestad Ieper. Ze kwam terug voor haar familie. Afgelopen weekend deed ze een wandeling in de stad, maar die uitstap eindigde in het ziekenhuis. "Ik viel plots in de diepte", zegt de vrouw. "Ik wist echt niet wat er mij overkwam. Plots lag ik in een put tot aan mijn kin. Ik wist niet meer wat te doen." Een vrouw die naar de parkeerautomaat wandelde, hoorde Annemiek om hulp vragen, maar vervolgde haar weg. "Toen raakte ik in paniek. Daarop begon ik luidkeels te roepen naar het café Charlie Brown, dat zich net naast de put bevond. Enkele mensen die binnen zaten, hoorden mijn hulpkreet en kwamen naar buiten. Ik voelde ondertussen wel heel wat pijn en ik was bang om uit de put te worden getrokken. Die mensen gaven mij eerst een beetje water. Terwijl ze tegen mij aan het praten waren, werd ik plots omhooggetrokken."

De bewuste werfput op de Kiekenmarkt.
Eric Flamand De bewuste werfput op de Kiekenmarkt.

Schrammen

Een van de helpers nam foto's als bewijs van wat er was gebeurd, terwijl ondertussen de ambulance was gearriveerd. Annemiek werd naar het Jan Ypermanziekenhuis overgebracht, waar drie gebroken ribben werden vastgesteld. Op haar benen liep de vrouw heel wat schrammen op. Gisteren verbleef Annemiek nog altijd in het ziekenhuis. "Ik weet niet hoelang ik hier moet blijven", klinkt het. "Het doet allemaal heel veel pijn en ik raak bijna mijn bed niet uit. Ik kan zeker al vier weken niet werken, maar ik vrees dat het nog langer zal zijn. Net nu kon ik op het werk wat bonussen behalen, die zie ik nu door de neus geboord."

De put is afgedekt en er is een hek omheen geplaatst.
Eric Flamand De put is afgedekt en er is een hek omheen geplaatst.

Zonnebril

Het slachtoffer zegt dat ze niet gedronken had of met haar smartphone bezig was op het moment van het ongeval. Ze had wel haar zonnebril op. De put werd door een aannemer gemaakt in opdracht van Aquafin, die daar rioleringswerken aan het uitvoeren is. Op de foto's die door de passant werden genomen, zien we het rood-wit lint op de grond liggen. Annemiek zegt dat ze van de politie hoorde dat er al andere mensen in de put waren gesukkeld. De put werd na het ongeval volledig dichtgemaakt door de stad. "De aannemer is verantwoordelijk voor de signalisatie van de put", aldus burgemeester Jan Durnez (CD&V). "We hadden eerder al gezegd dat die in orde moest worden gemaakt. Omdat de politie het vroeg, heeft onze technische dienst de zaak dichtgemaakt. De rest zal door de verzekering moeten worden geregeld. Ik heb niets opgevangen van andere slachtoffers."