Garagist overleeft frontale klap niet

STEFAAN VANMOERBEKE (59) WORDT ZATERDAG BEGRAVEN

De andere wagen die betrokken raakte bij het ongeval is ook klaar voor de schroothoop. Het koppel dat in deze auto zat, overleefde het ongeval wel.
Samyn De andere wagen die betrokken raakte bij het ongeval is ook klaar voor de schroothoop. Het koppel dat in deze auto zat, overleefde het ongeval wel.
Op amper twee kilometer van zijn woning langs de Veurnseweg (N8) in Elverdinge (Ieper) heeft een zwaar verkeersongeval zaterdagnamiddag het leven gekost aan Stefaan Vanmoerbeke (59) uit Brielen (Ieper). De gekende garagehouder en duivenliefhebber zou dit jaar zijn 60ste verjaardag vieren en op pensioen gaan.

Rond 17 uur reed Stefaan Vanmoerbeke met zijn Fiat-bestelwagen van zijn woonplaats Brielen richting Elverdinge. Hij deed dat langs de N8 tussen Ieper en Veurne, een weg die door de jaren heen al aan vele automobilisten het leven kostte. Stefaan zelf waarschuwde zijn kinderen meermaals voor de gevaren van de weg. "Pas altijd goed op als je op de weg komt", kregen zijn zonen Carl (39), Kris (35) en dochter Greet (30) meermaals te horen. "Overbeschermend, altijd zichzelf wegcijferend om anderen te helpen, dat was ons vader", klinkt het bij hen. Een keiharde werker ook, die in februari 1986 langs die fatale Veurnseweg een Alfa Romeo-garage met bijhorend PMO-tankstation startte.

De bestelwagen van Stefaan raakte zwaar beschadigd.
Samyn De bestelwagen van Stefaan raakte zwaar beschadigd.

Onduidelijkheid

Om een nog onduidelijke reden kwam Stefaan frontaal met zijn bestelwagen tegen de Audi A4 van Jacques Bollengier (79) en zijn echtgenote Yvette Vermeersch (80) uit Sint-Jan (Ieper) terecht. Een van beiden week van het rijvak af, maar zelfs na een eerste onderzoek van de verkeersdeskundige van het parket was niet duidelijk wat er precies gebeurde. Voor Stefaan was de botsing fataal. Het bejaarde koppel werd met zware verwondingen met een MUG-heli en een ambulance naar ziekenhuizen in Brugge en Ieper overgebracht. Hun toestand is ondertussen stabiel.


Stefaan Vanmoerbeke was behalve een harde werker ook een levensgenieter en een fervent rally- en duivenliefhebber. "Twintig jaar lang bestuurde hij de 'safety car' van de rally in Ieper", vertelt zoon Kris, die samen met zijn vader in de autogarage werkte en van plan is zijn levenswerk verder te zetten. "Hij reed goed en graag met de wagen. Het geeft ons enige troost dat hij achter het stuur van een auto is gestorven en niet heeft geleden. Maar de klap is daarom niet minder onverwacht en hard. Net nu hij het na zijn zestigste verjaardag in juni wat kalmer aan zou gaan doen. Hij zou eindelijk wat tijd hebben om te gaan jagen ook."

Stefaan Vanmoerbeke.
Lieven Samyn Stefaan Vanmoerbeke.

Duivenliefhebber

Stefaan was ook in de duivenwereld een gekend figuur. Jarenlang was hij voorzitter van De Vredesduif in Wulvergem, de laatste jaren actief lid van De Vriendenkring in Ieper. "Een joviale, open en toegankelijke man met een eigen mening", omschrijft secretaris Freddy Wybo hem. "Hij was de bezieler en organisator van het jaarlijkse lossen van Schotse en Engelse duiven in Ieper. In 2014 was hij ook de drijvende kracht achter het lossen van 22.000 Engelse en Schotse duiven in het kader van de herdenking van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Zelf behaalde hij ook mooie, internationale resultaten, vooral op de fond op Pau, Cahors en Dax."


Behalve zijn drie kinderen laat Stefaan ook echtgenote Clotilde Cappelaere (62) achter. Zaterdag om 10 uur zal in de kerk in Brielen afscheid van Stefaan genomen worden.