Fietser zwaargewond na aanrijding bestelwagen

KEVIN (12) KRUIPT DOOR OOG VAN DE NAALD OP WEG NAAR SCHOOL

Kevin Vandewalle (12) zal later op het seizoen of volgend seizoen
Lieven Samyn Kevin Vandewalle (12) zal later op het seizoen of volgend seizoen
Op de Markt in Nieuwkerke is gisterochtend rond 7 uur fietser Kevin Vandewalle (12) zwaargewond geraakt bij een verkeersongeval. Hij belandde onder een bestelwagen, maar liep als bij wonder slechts enkele breuken op. Vader Johnny was als brandweervrijwilliger opgeroepen om hulp te bieden bij het ongeval, maar zette koers naar het ziekenhuis nog vooraleer hij op de plek des onheils was.

Het was rond 7 uur en nog donker toen Kevin met zijn fiets naar zijn school Het Vlot in Ieper vertrok. Hij was nog niet lang vertrokken toen een 32-jarige man achter het stuur van een bestelwagen hem bij het indraaien niet opmerkte en greep. Door de aanrijding kwam de scholier met zijn fiets ten val. "Wellicht is hij nog enkele meters meegesleurd tot de nietsvermoedende automobilist gealarmeerd werd en stopte. De jongen belandde uiteindelijk onder de bestelwagen", klinkt het bij Pascal Lozie, de uitbater van de Sparwinkel. Hij zag het ongeval niet gebeuren, maar snelde wel ter plaatse om ervoor te zorgen dat de plek van het ongeval beveiligd werd. "De jongen bleef bij bewustzijn en werd bevrijd en geholpen door het mugteam en de brandweer", aldus nog Pascal. "Hij zal een goede engelbewaarder hebben gehad."

De fiets van het jongetje.
Eric Flamand De fiets van het jongetje.

Brandweervrijwilliger

Kevin liep een zware breuk aan de arm, enkele kleinere breukjes en schaafwonden op. Hij moest ook aan het gezicht gehecht worden.


"Maar dat valt al bij al nog mee", vindt papa Johnny. "Als ik hoor dat hij onder de bestelwagen terecht is gekomen, had dit veel slechter kunnen aflopen." Johnny is zelf vrijwilliger bij de brandweer en was ook opgeroepen om de jonge fietser te helpen bevrijden. "Maar door werkomstandigheden kon ik niet meteen naar de kazerne uitrukken", aldus Johnny.


"Ik was dus wat later maar toch nog van plan ter plaatse te gaan. Al snel kreeg ik echter telefoon dat Kevin betrokken was. Ik schrok natuurlijk, maar hoorde tegelijkertijd dat Kevin al in de ambulance zat en op weg was naar het ziekenhuis. Ik snelde dan maar rechtstreeks naar Jan Yperman in Ieper."

Maanden revalidatie

Door de zware breuk aan de arm wacht Kevin wellicht een maandenlange revalidatie. Gisteren ging hij al onder het mes. Als voetballertje bij SK Nieuwkerke een opdoffer. "Maar hij weet dat alles goed komt en hij later op het seizoen of volgend seizoen opnieuw op het voetbalplein zal kunnen staan. En dat is het allerbelangrijkste", besluit Johnny.

Ongeval snel gebeurd

Hij neemt de automobilist niets kwalijk. "Een ongeval is snel gebeurd", beseft hij. "Ik weet wel dat zowel het voor- als achterlicht van de fiets van Kevin werkten én hij een fluo hesje droeg."