Feniks 2020 zet wederopbouw van de Westhoek in de kijker

Bezoekers in het In Flanders Fields Museum.
Foto RV Bezoekers in het In Flanders Fields Museum.
De herdenking van ‘honderd jaar Groote Oorlog’ heeft meer dan drie miljoen bezoekers naar de Westhoek gelokt. Met Feniks 2020 staat al een nieuw project in de steigers. “Centraal thema is de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog”, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Provinciebedrijf Westtoer stelde vandaag in de stadsschouwburg van Ieper de verschillende grootschalige publieksevenementen en tentoonstellingen over de wederopbouw voor.

Met Feniks 2020 blijft de Eerste Wereldoorlog brandend actueel, ook na de honderdjarige herdenking. “De provincie kijkt meer dan tevreden terug op de herdenkingsperiode 2014-2018”, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. “Meermaals kregen we de vraag wat er zal gebeuren na de herdenking. Nu kunnen we daarop een duidelijk antwoord geven. Feniks 2020 is een eerste nieuw thema om de toekomst van het herdenkingstoerisme in te vullen. Het moet het fascinerend verhaal van de wederopbouw brengen. De Westhoek werd helemaal heropgebouwd en herrees als een feniks uit de as.”

Het uitkijkpunt in de kerktoren Zonnebeke.
Henk Deleu Het uitkijkpunt in de kerktoren Zonnebeke.

Tentoonstellingen

De link voor de naamkeuze is dus duidelijk. Er zal alvast veel te beleven zijn. Voor het publiek zullen er verschillende tentoonstellingen lopen in het In Flanders Fields Museum in Ieper, het stadhuis van Diksmuide, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel, het Yper Museum in Ieper, de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en het Fransmansmuseum in Koekelare. “Ook de kerktorens van Veurne en Mesen worden betrokken in het project”, weet algemeen directeur Stefaan Gheysen van Westtoer. “Toeristische routes brengen bezoekers verder naar Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Lo-Reninge. Grote publieksmomenten zullen plaatsvinden op de Grote Markt van Diksmuide en het stadscentrum van Nieuwpoort. De afsluiter eind oktober 2020 wordt in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper een concert door de koninklijke harmonie Ypriana, die volgend jaar honderd jaar bestaat.”

Lokale bevolking

Na de wapenstilstand keerden de meeste bewoners uit de Westhoek terug. Dankzij de lokale bevolking konden steden en dorpen in enkele jaren uit hun as herrijzen. “De bewoners waren de drijvende kracht van de wederopbouw”, reageert directeur Peter De Wilde van het Agentschap Toerisme Vlaanderen. Feniks 2020 start begin maart 2020. Toerisme Vlaanderen komt over de brug met een subsidie van een half miljoen euro, maar ook alle betrokken gemeenten betalen mee. Meer info op www.feniks2020.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.