Extra camera's op Grote Markt

NOORDZIJDE PLEIN EN DOORGANG ONDER NIEUWERCK IN BEELD

Burgemeester Jan Durnez op de Grote Markt van Ieper.
Eric Flamand Burgemeester Jan Durnez op de Grote Markt van Ieper.
Het Ieperse cameranetwerk wordt verder uitgebreid op de Grote Markt. Extra camera's moeten de noordzijde van het marktplein en de doorgang onder het Nieuwerck in beeld brengen. "De camerabeveiliging heeft de afgelopen jaren haar nut bewezen", zegt burgemeester Jan Durnez.

Verspreid over de drukst bezochte gebieden van de stad hangen ondertussen al 90 camera's. "In 2006 zijn we in Ieper begonnen met het ophangen van veiligheidscamera's. In eerste instantie kwamen die in de uitgangsbuurt rond de Vismarkt en Kiekenmarkt. Later kwamen daar de stationsbuurt, grote delen van de Grote Markt en de Menenpoort bij", legt Jan Durnez (CD&V) uit. "Met dit nieuwe project willen we de laatste blinde vlekken op de Grote Markt wegwerken, zodat de politiediensten heel de markt in beeld hebben. Daarna moeten we alleen nog de Leet en het Vandepeereboomplein aanpakken, maar daarvoor wachten we nog op de heraanleg van die zone."

ThinkStock

Mobiele camera's

Naast de vaste camera's beschikt de stad ook over mobiele camera's. Die worden vooral ingezet in de strijd tegen sluikstorten. "Dat is een succesverhaal. Onze politiediensten zijn al in alle provincies lezingen gaan geven over hun manier van aanpak met de mobiele camera's, omdat ze zo goed werken. Onze stad is al heel wat properder geworden. Ook voor andere problemen bieden de camera's hulp. De agenten krijgen de beelden constant op een grote muur in hun hoofdkantoor te zien en ze kunnen ze opnieuw opvragen tot dertig dagen na de feiten. Zo zijn er duidelijke beelden van fietsdieven in de stalling aan het station. Dankzij de camera's kunnen zij worden geïdentificeerd. Ook bij gevallen van agressie geven beelden meer duidelijkheid over wat er zich precies heeft afgespeeld."

Minder problemen

Een bijzonder succes is er voor het Le Toucquetpark aan het Colaertplein bij het station. "In het verleden kwamen daar geregeld mensen die zich bezighielden met drugs. We hebben het park natuurlijk open gemaakt om meer overzicht en sociale controle te creëren, maar ook het ophangen van camera's speelt zeker een rol. De problemen in en rond het park zijn sterk gedaald, net als de klachten van buurtbewoners. De camera's brengen een kost met zich mee, maar die staat in verhouding tot de resultaten", aldus Durnez.


Ook oppositiepartijen sp.a, Open Ieper, Vlaams Belang en Groen steunen de uitbreiding van het cameranetwerk. "Toch moeten we blijven in het oog houden dat de extra camera's kostenefficiënt zijn", zei Philip Bolle (sp.a) wel. Emmily Talpe (Open Ieper) vroeg dan weer om extra mobiele camera's voor een groter verrassingseffect.