Eerste pintjes getapt in Ieper: “Het is een blij weerzien met de klanten en de vrienden”

Cafébaas Andy Decrock van The Corner was deze ochtend al volop pintjes aan het tappen.
Henk Deleu Cafébaas Andy Decrock van The Corner was deze ochtend al volop pintjes aan het tappen.
De horeca mocht maandag na een sluiting van drie maanden eindelijk weer openen. Net als in de rest van in Vlaanderen werd het in Ieper een blij weerzien tussen de cafébazen en de (vaste) klanten. “Het was een lange sluiting, maar we zijn weer vertrokken en dat is het voornaamste.” 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Maandag om 9 uur opende Andy Decrock de deuren van zijn café The Corner in de Grachtstraat in Ieper. “Mijn vaste klanten waren op de afspraak en enkele stonden zelfs al op wacht”, lacht de cafébaas. “Iedereen was een beetje euforisch en voor velen was een eerste keer nippen aan een getapte pint een hele openbaring. Ook voor mij was het aangenaam trouwens.” 

Tent op terras

Andy voerde wel een paar aanpassingen door in zijn zaak. “Volgens de regels, maar mensen moeten ook een beetje hun gezond verstand gebruiken. Gelukkig heb ik een ruim café en kon ik enkele tafels bijplaatsen en blijft de afstand toch gerespecteerd. In mijn restaurant (Andy baat naast zijn café kippenrestaurant La Broche uit, nvdr) ligt dat wat moeilijker. Daar is maar plaats voor veertien mensen, maar als ze dat willen, kunnen ze eten in mijn café. Ik heb op het terras een tent met enkele extra tafeltjes gezet. Hopelijk reserveren de mensen een beetje, zodat ik het wat makkelijk kan regelen.”

Patrick Loncke deed eerst boodschappen en haastte zich daarna naar zijn stamkroeg.
Henk Deleu Patrick Loncke deed eerst boodschappen en haastte zich daarna naar zijn stamkroeg.

Maar we moeten ons aan de regels houden als we niet willen dat alles weer op slot gaat

Patrick Loncke

Patrick Loncke (67) deed eerst boodschappen en trok daarna naar The Corner, zijn stamcafé. “Ik was nieuwsgierig, maar vooral blij om al mijn vrienden terug te zien”, vertelt Patrick. “Het is wel een beetje aanpassen. Je kunt niet meer aan de toog staan en ook niet meer van het ene groepje naar het andere  gaan. Maar we moeten ons aan de regels houden als we niet willen dat alles weer op slot gaat. Hopelijk houdt iedereen zijn manieren, want het blijft toch een beetje oppassen voor het virus.” Na eerst een koffie te drinken, bestelde Patrick wel een pintje. “En straks trek ik nog eens naar café Klein Rijsel, al weet ik niet of dat al open is.”

Eric Catteeuw van Troubadoertje is blij dat hij weer aan de slag kan, met mondmasker op.
Henk Deleu Eric Catteeuw van Troubadoertje is blij dat hij weer aan de slag kan, met mondmasker op.

Aparte bubbels

Ook Eric Catteeuw, al 27 jaar uitbater van café Troubadourtje in de Korte Torhoutstraat, is tevreden dat hij weer kan werken. “Troubadourtje is een barcafé en ik heb tien stoelen moeten wegnemen, plaats die ik dus verlies. Dat is niet leuk. Bovendien komen mensen hier omdat ze een pintje aan de toog willen drinken, wat nu niet mogelijk is”, weet de cafébaas. “Maar ik heb achteraan de zaak nog een bubbel van tien en nog een tafeltje van twee gezet. Vooraan heb ik een bubbel voor zes mensen gezet. Ook buiten heb ik een opstelling geplaatst met bubbels met drie tafeltjes. Op het terras moeten de mensen een beetje hun eigen verantwoordelijkheid nemen, want ik kan moeilijk de stoelen in de grond vastmaken.”

Mijn eerste Stella van de tap smaakt super, ik ben blij dat het gedaan is met flesjes en blikjes

Dries Vandenbussche

Voor de klanten was het alvast een fijn terugzien. “We hebben ons wekelijks aperitiefje op maandag gemist”, heeft Dries Vandenbussche toe. “Maar we nemen de traditie onmiddellijk weer op (lacht). Het café opende om 11 uur de deuren en ik was hier als eerste. Mijn eerste Stella van de tap smaakt super, ik ben blij dat het gedaan is met flesjes en blikjes. Drie maanden niet op café kunnen gaan, is wel heel lang, maar niemand kon er iets aan doen natuurlijk.”

Ieper
Stefaan Depoorter van café The Times opent vrijdag pas de deuren.
Henk Deleu Ieper Stefaan Depoorter van café The Times opent vrijdag pas de deuren.

Seizoensarbeid

Stefaan Depoorter van The Times, ook in de Korte Torhoutstraat, opent vrijdag pas de deuren. Ook in zijn zaak is er een lange toog te vinden. “Ik heb niet veel plaats en als ik de deuren open, zal dat vooral zijn om mijn vaste klanten terug te zien. Achteraan heb ik vier kleine tafels, waar twee bubbels van acht mensen kunnen plaatsnemen. Mijn café is 45 vierkante meter groot, waarvan 20 vierkante meter toog, ruimte die ik nu niet kan gebruiken. Winst maken zal er dan ook niet meteen inzitten, maar gelukkig kregen we van het stadsbestuur wat extra terrasruimte. Het zal vooral daar te doen zijn. We hopen dus op mooi weer.” 

Ik heb tijdens de lockdown drie weken aan een stuk aardbeien geplukt om financieel rond te komen, maar ook als bezigheidstherapie

Cafébaas Stefaan Depoorter

Stefaan overleefde de lockdown door bij een boer te gaan werken. “Ik kocht tien maanden geleden dit café en het is niet evident om het dan al onmiddellijk weer te moeten sluiten. Ik heb tijdens de lockdown drie weken aan een stuk aardbeien geplukt om financieel rond te komen, maar ook als bezigheidstherapie. Het ging om seizoensarbeid, waardoor ik mijn premie niet verloor.”

In Les Halles zijn de collega’s blij elkaar terug te zien.
Henk Deleu In Les Halles zijn de collega’s blij elkaar terug te zien.

In eetcafé Les Halles op de Grote Markt begon de dag rustig, maar waren er voor vandaag wel al heel wat reserveringen. “Vanavond zal het vollen bak zijn”, glundert personeelslid Pedro Ollevier (48), die samen met zijn collega’s blij is dat hij weer aan de slag kan. “We hebben elf weken thuis gezeten, wat toch heel lang is. Het was niet dat ik mij verveelde, maar het is toch fijn om terug te zijn. Niet alleen keek ik uit naar een weerzien met de klanten, maar ook met de collega’s”, geeft Pedro toe. “Tijdens de lockdown hielden we wel contact via sociale media, maar dat is niet hetzelfde. Onze manier van werken is nu wel veranderd. Zo moeten we onder andere een mondmasker dragen, wat niet altijd zo aangenaam is, de tafels ontsmetten, de handen meer wassen,... Maar goed, we zijn weer vertrokken en dat is het voornaamste.”

Al meteen een tien vaste klanten bij de heropening van café The Corner in Ieper.
Henk Deleu Al meteen een tien vaste klanten bij de heropening van café The Corner in Ieper.
Café The Corner.
Henk Deleu Café The Corner.
Café The Corner.
Henk Deleu Café The Corner.
Café The Corner
Henk Deleu Café The Corner
Café The Corner.
Henk Deleu Café The Corner.
Café The Corner.
Henk Deleu Café The Corner.
Café The Corner.
Henk Deleu Café The Corner.