Duurzame wijk De Vloei krijgt vorm

PASSIEF BOUWPROJECT BESTAAT UIT 10 FLATS EN 8 WONINGEN

Schepen Dominique Dehaene (rechts) helpt mee de eerste dorpel te leggen.
Eric Flamand Schepen Dominique Dehaene (rechts) helpt mee de eerste dorpel te leggen.
Het heeft een tijdje op zich laten wachten, maar het ziet er nu toch naar uit dat de wijk De Vloei echt vorm krijgt. Zo werd gisteren op de site de eerste zogenaamde 'urban villa' voorgesteld, een appartementsgebouw dat op alle vlakken duurzaam is. "Zo'n pand is iets duurder dan een traditionele woning, maar de eigenaar wint dat vlug terug door de lagere energiekosten", aldus architecten Jan Maenhout en Bart Cobbaert.

De wijk De Vloei werd al veelvuldig besproken in Ieper op de gemeenteraad. Het duurde ook een tijdje voor het project tussen de Zonnebeekseweg en de Meenseweg in Ieper uit de startblokken schoot. De gronden werden al in 2005 door verschillende partners aangekocht, maar het duurde tot 2015 voor de eerste spade er in de grond kon worden gestopt. Het proces werd vertraagd door administratieve procedures.

Zo zullen de appartementen op de nieuwe wijk De Vloei eruit zien.
Eric Flamand Zo zullen de appartementen op de nieuwe wijk De Vloei eruit zien.

Stroomversnelling

Ondertussen zijn op de wijk De Vloei van de 278 kavels er al 74 vergund, wat wil zeggen dat daar op gebouwd kan worden. Niet alle vergunde kavels zijn echter al verkocht. Er zijn ook nog 31 dossiers lopende en die zouden tegen het einde van het jaar in orde moeten zijn. Schepen Dominique Dehaene (CD&V) heeft er vertrouwen in dat de site wel een volwaardige woonwijk wordt. "Het heeft misschien inderdaad wat lang geduurd vooraleer alles hier op gang kwam, maar nu kunnen we ons stilletjes een beeld beginnen te vormen van hoe de wijk eruit zal zien. We hebben regelmatig contact met de mensen die hier komen wonen en die zijn allemaal enthousiast. Alles raakt nu wel wat in een stroomversnelling."

Deeltuin

Op de site werd gisteren symbolisch de eerste steen gelegd van de eerste 'urban villa' van de wijk. Dit bouwproject van firma Bostoen in samenwerking met ontwerpbureaus Atelier MA+P en DENC8-studio werd laureaat van een wedstrijd uitgeschreven door Vlaanderen Bouwt op vraag van het stadsbestuur van Ieper. "De urban villa bestaat uit 10 appartementen die te koop worden aangeboden", aldus architect Jan Manhout van Atelier MA+P. "De flats zijn voorzien van een ondergrondse parking en een tuin. Twee en drie slaapkamerappartementen moeten zorgen voor een verscheidenheid aan bewoners. Leuk is dat de gelijkvloerse appartementen een apart tuintje hebben met elk toegang tot de gemeenschappelijke kleine fruitboomgaard. Alle appartementen kunnen gebruik maken van een deeltuin."

Groendak

De ontwerpers kozen voor materialen die weinig of geen onderhoud vragen. Alles staat in het teken van duurzaamheid. "Voor de passiefwoningen gebruiken we dikkere isolatiematerialen", aldus Jan Maenhout. "Een aantal ecologische voorzieningen maken het duurzaam karakter compleet. Zo is het dak van het derde verdiep uitgevoerd als groendak en er zijn regenwaterputten als bufferbekken. Daarnaast wordt voorzien in hergebruik van regenwater voor de toiletspoelingen." De appartementen zijn te koop aan prijzen vanaf 280.000 euro. "De duurzame woningen zijn hier zo'n tien procent duurder dan een klassieke woning, maar je wint dat geld dan ook wel terug in de loop van de jaren", verduidelijkt architect Bart Cobbaert van DENC!-studio." In dezelfde straat trekken dezelfde partners ook acht passieve eengezinswoningen op, waarvan er vier bijna water- en winddicht staan.


De gemeenteraad van Ieper gaf gisteravond het startschot voor verkoopsfase drie in de wijk. Er worden 26 kavels aangeboden met deeltuinen, vijf vrije kavels met gewone tuinen en vijftien sociale kavels die aan dezelfde verkooprijs als de andere kavels zullen worden aangeboden.