Duo pleegt inbraken uit geldnood: “Anders hadden we niets te eten”

Henk Deleu
Voor de rechter van Ieper staan twee twintigers terecht voor een reeks inbraken en diefstallen. Ze pleegden de feiten uit geldnood. “Dan hadden we toch iets te eten.”  

Bij een van de inbraken, in juni 2018, ontdekte het slachtoffer dat zijn tv was gestolen. De man was zijn woning aan het verbouwen en leefde ondertussen ergens elders. Wel ging hij regelmatig langs. Op een dag merkte hij dat zijn deur kapot was gemaakt. Het was snel duidelijk dat hij inbrekers over de vloer had gekregen.

M.D. en S.T., beiden uit Ieper, moeten zich op de rechtbank van Ieper niet alleen verantwoorden voor de diefstal van de tv, maar ook voor inbraken en diefstallen bij onder andere de chiro van Ieper, voetbalclub BS Geluveld, de voetbalkantine van Zonnebeke, de Steinerschool Koningsdale in Ieper, de schuttersgilde in Beselare en in panden van de stad Ieper.

Voorarrest

De twee beklaagden zaten enkele dagen in voorarrest, maar werden vrijgelaten nadat ze de feiten hadden bekend. Ze riskeren elke zes maanden cel. M.D. hoopt op een werkstraf. “Hij pleegde de feiten in een periode dat hij het financieel moeilijk had”, zei zijn raadsman. Ook kompaan S.T. pleegde de feiten om dezelfde reden en vraagt een werkstraf aan de rechter. “We hadden dan toch iets te eten”, reageerde hij.

Teelt 

De twee riskeren nog een extra celstraf voor cannabisgebruik en -teelt. Bij een huiszoeking werden op een zolder een paar weedplantjes gevonden. Ze zouden wat drugs aan elkaar hebben uitgewisseld. “Om elkaar uit de nood te helpen, niet om te dealen”, aldus de verdediging. Wel verklaren beide mannen nu geen drugs meer te gebruiken. Vonnis op 17 december.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.