Duitsers maken beeldje voor herdenkingsproject

De delegatie uit Seelbach aan de slag in het atelier.
Foto Eric Flamand De delegatie uit Seelbach aan de slag in het atelier.
Een delegatie uit Seelbach, de Duitse gemeente die is verbroederd met Zillebeke, heeft een beeldje gemaakt dat een plaats zal krijgen in het herdenkingsproject ComingWorldRememberMe. Dat krijgt ondertussen steeds meer vaste vorm.

Wolfgang Himmelsbach en Löthar en Hannelore Jagle uit Seelbach, die even in België waren, maakten samen met Yvette Leroy en Ives Goudeseune van het Seelbachkomitee het beeld. "Op die manier wilden die mensen hun bijdrage te leveren aan het herdenkingsproject", aldus Ives Goudeseune.

600.000 beeldjes

Het is de bedoeling dat in het voorjaar 2018 in het provinciedomein De Palingbeek de 'land-artinstallatie' wordt geplaatst om de 600.000 gesneuvelde soldaten te herdenken. In opdracht van de provincie zijn kunstenaar Koen Vanmechelen en vzw Kunst ComingWorldRememberMe (CWRM) aan het uitwerken. Het opzet is dat er 600.000 beeldjes uit klei worden gemaakt. Bij elk beeldje hoort een naam van de maker en van een slachtoffer uit de oorlog.

Expo in maart

"Ondertussen zijn alle vergunningen voor het project binnen", verduidelijkt gedeputeerde Myriam Vanlerberghe. "Het gaat dan wel om een tijdelijk project, maar geen kleintje. Daarom moesten heel wat zaken worden afgetoetst. Alles zit binnen de timing en eind maart is er het officiële toonmoment." (CMW)