Dorpskern wordt pak groener

WERKEN IN CENTRUM ZILLEBEKE STARTEN NA ZOMER VAN 2016

Dit is hoe het centrum er zal uitzien. De dorpskern zal er veel groener uitzien.
Andy Malengier bvba Dit is hoe het centrum er zal uitzien. De dorpskern zal er veel groener uitzien.
De dorpskern van Zillebeke zal er een pak groener uitzien."Het wordt een echt pareltje", zegt schepen Stefaan De Roo (CD&V). Ook de Zillebekenaars zijn enthousiast. De werken starten na de zomer van 2016.

Al bijna tien jaar is er sprake van een dorpskernvernieuwing voor Zillebeke, maar na de zomer van 2016 beginnen de werken eindelijk. "Onze plannen werden vertraagd omdat we moesten wachten op subsidies, maar het geduld van de Zillebekenaars zal zeker beloond worden", legt schepen De Roo uit. "Het wordt een pareltje."

De straten versmallen en de voetpaden verbreden.
Andy Malengier bvba De straten versmallen en de voetpaden verbreden.

Riolering

Een belangrijk onderdeel van de werken in de Maaldestedestraat, de Pastoriestraat, Werviksestraat, Blauwpoortstraat, het dorp en de Zandvoordestraat bestaat uit de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. "Zillebeke is laag gelegen, dus het regenwater moet goed afgevoerd worden. Het water moet via een aparte leiding naar de weiden vlak naast het Riet. Dat is nu natuurgebied en zou dan dienst doen als buffergebied. Al het water kan zo vlot weg, ook bij veel regen zal er niemand met natte voeten rondlopen", klinkt het bij studiebureau Antea dat de waterwerken coördineert en begeleidt.


Voor de heraanleg van het dorp ligt de focus op het vergroening. "Het kerkhof wordt een pak groener. Door de muur van het kerkhof te verlagen en om te vormen tot een zitmuur, trekken we het groen naar het centrum toe", legt ontwerper Andy Malengier uit. "Het wegdek in het dorp zelf zal sterk versmald worden. Er komen dus bredere voetpaden met grasperkjes en bomen. Toch blijft het aantal parkeerplaatsen in het centrum zeker behouden, ze stijgen zelfs licht. We gaan van 73 parkeerplaatsen naar 79. Aan de scholen en de kerk wordt met een verhoogd wegdek een soort plein gemaakt. Het wordt er heel gezellig en vooral veilig. De Pastoriestraat inrijden zal wel enkel nog mogelijk zijn van de kant van de Zandvoordestraat."

Bezorgdheden

Het plan kon op heel wat instemming van de Zillebekenaars rekenen. Al waren er ook bedenkingen. "Door het verkeer te beperken in de Pastoriestraat wordt het voor de ouders van onze Chiroleden wel heel moeilijk om op een veilige en vlotte manier met de auto aan onze jeugdhemen te raken", klinkt het bij Chiro Zillebeke. Daarnaast maakten mensen zich zorgen om de hoge bomen die een schaduw zullen werpen op hun zonnepanelen, of over het feit dat er geen apart fietspad is in de dorpskern. Ook een tonnagebeperking lag moeilijk. "Deze plannen zijn zeker nog niet definitief", legt schepen De Roo uit. "We nemen de voorstellen en opmerkingen mee. Zo zullen we OC De Steur mee in het groene plan voor het dorp opnemen."


De werken starten na de zomer van 2016. De precieze kosten van de heraanleg en de timing moeten nog meegedeeld worden.